KG-2 – šta je to?

U mnogim zemljama kazne za „vožnju pod gasom“, to jest pod dejstvom alkohola, sve su rigoroznije. S druge strane, nekim ljudima je teško da odole dobroj kapljici, čak i kad znaju da će nakon toga sesti za volan. Zato se već dugo među vozačima razmenjuju najrazličitiji recepti za zavaravanje alko-testa i zato se sve više spominju čudesne KG-2 tablete, koje su već godinu dana prisutne na tržištu Nemačke, Francuske, Belgije, Španije i Portugala. Ove tablete su poreklom iz Holandije, gde su u upotrebi već dve godine.

One su zapravo biljni preparat koji navodno delotvorno uklanja alkohol iz krvi. Najveći adut proizvođača je priča o tome da su takve tablete koristili i agenti KGB-a kada je trebalo da ostanu budni i pribrani na zadatku, a zadatak je zahtevao konsumiranje veće količine alkohola. Međutim, nikakva naučna potvrda da ove tablete stvarno uklanjaju alkohol iz krvi ne postoji.

Glavni sastojak KG-2 tableta je asparagin, aminokiselina koja se nalazi u šparglama. To je aminokiselina koja se u principu ionako sintetizuje u našem organizmu, pa ne moramo da je unosimo hranom. Asparagin je bitan za rad centralnog nervnog sistema, to jest za održavanje ravnoteže između uzbuđenosti i smirenosti. Pored toga, normalna količina asparagina podstiče rad jetre i bubrega, pa je asparagin jedan od najboljih prirodnih diuretika.

Međutim, ne postoje nikakvi pouzdani podaci o tome kakvo dejstvo ima povećana količina asparagina. Kao diuretik, asparagin potpomaže uklanjanje svih vrsta otrova iz tela, to jest izbacivanje štetnih sastojaka. O tome da li stvarno može da ukloni alkohol iz krvi nema nikakvih podataka, jer u naučnoj literaturi nema podataka o bilo kakvim ispitivanjima ove vrste. Prema tome, ne može se reći ni da li KG-2 tablete deluju, ni koja bi to količina bila potrebna za željeno dejstvo.

Ukratko: bez obzira na zanimljivu priču o KGB agentima, nikakvih pouzdanih podataka o delotvornosti KG-2 tableta nema. Zato je i dalje preporučljivo da ne konsumirate alkohol ako ćete da vozite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar