Ko se sunca krije…

Nekada je rečeno: ko se sunca krije, bolje da ga nije! Međutim, to je rečeno pre pojave rupe u ozonskom omotaču – a danas tih rupa ima više i šire se. Toliko često se priča o opasnostima boravka na suncu da su čak i najveći zagovornici preplanulog tena svesni opasnosti – a opet, osunčano telo, poput ovog na slici, i dalje je u trendu. Mnogima preplanulo telo i dalje deluje mlađe, lepše, zavodljivije… Kako odoleti želji da se bude lep?

Ne morate da odolevate toj želji – samo poštujte pravila bezbednosti. Sigurno ih već znate – izbegavanje boravka na suncu između 11 časova pre podne i četiri sata posle podne, korišćenje zaštitne kreme na svim otkrivenim delovima tela, nošenje svetle odeće kojom ćete pokriti telo, nošenje šešira širokog oboda i naočara za sunce za filterom koji štiti od UVA i UVB zraka…

Posebnu pažnju treba obratiti na kremu za sunčanje, jer su tu lako moguće greške. Odaberite dovoljno visok zaštitni faktor prema svom tipu kože i obavezno proverite da li krema štiti i od UVA i od UVB zraka (moralo bi da piše na pakovanju). Naime, ima krema koje štite samo od UVB zraka (to su oni od kojih se crveni i gori) – one su još gore nego da na sunce izađete bez ikakve zaštite jer, pošto vam se koža neće zacrveneti, nećete ni biti svesne da ste u opasnosti. UVA zraci, mada ne dovode do „gorenja“, dovode do (drastično) preranog starenja kože. Plus, mada se donedavno smatralo da samo UVB zraci izazivaju rak kože, otkriveno je da to nije tačno – i UVA zraci imaju taj poguban efekat.

Ima onih koji veruju da su solarijumi bezbedniji od boravka na suncu, a isto tako je u njima moguće dobiti preplanuli ten. To nije tačno: solarijumi emituju čak i veći nivo UVA zraka nego što biste „pokupile“ na plaži. Zato: dalje od solarijuma!

Ako treba da se najveći deo vremena krijete od sunca i da izbegavate solarijume, kako postići preplanuli ten – recimo, kao dama sa slike? Na isti način kao i ona: sredstvom za samotamnjenje. Njihova upotreba postaje sve jednostavnija i bezbedno je koristiti ih. Uz njih možete uživati u preplanulom telu – ali i u zdravom telu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Ana Raičević

    Sunce nema samo loše strane, da nije sunca, ne bi bilo ni života na Zemlji. Kada bih birala da li da koristim visok zaštitni faktor ili bez ičega izađem na sunce, ne znam šta bih izabrala. Oba su jednako zlo. Sunce zbog UV zračenja, a visoki faktori su puni hemije koja se zadržava duboko ispod kože, zatvaraju naše pore i koža ne može da diše. Bolje obučeni izađite na sunce i to će vam najmanje štetiti. A oni koji ipak žele na sunce, neka se informišu, postoji krema koja je potpuno prirodna, a koristi se 7 dana pre nego što odete na sunčanje. Pospesuje melanin, za 7 dana on izlazi na površinu kože i prilikom prvog izlaganja suncu, vi tamnite. Krema štiti kožu od alergija, opekotina, crvenila i starenja, pruža vam bolju prirodnu zaštitu tako da možete koristiti niži zaštitni faktor. Proizvod se ne reklamira, jer se sam prodaje, a onaj kome treba, neka se raspita po apotekama.