Ko su vam preci?

Sigurno ste i vi bar jednom gledali požutele porodične fotografije i pitali se kakvi su bili ljudi ti vaši preci, čime su se bavili, šta ih je interesovalo, šta su radili. Niste usamljeni! Potraga za poreklom postaje sve popularniji hobi i u svetu i kod nas.
Samo da vas upozorimo: to je hobi koji, ako se njime iole ozbiljno bavite, zahteva puno vremena i mukotrpnih pretraga po starim arhivama, crkvenim knjigama, privatnim dokumentima… U svetu postoje službe kojima možete odneti sve podatke do kojih ste uspeli da dođete i koje će dalje (za priličnu sumu novca, razume se) nastaviti potragu za vašim precima i obavestiti vas o rezultatima. Kod nas takvih službi nema; ako vas zanima da li ste, makar i u dalekom, srodstvu sa Nemanjićima, moraćete to sami da utvrdite.
Odakle početi? Sakupite sve stare fotografije i dokumente do kojih možete doći. Razgovarajte s bližom i daljom rodbinom, i mlađom i starijom. Mlađi deo vaše rodbine se možda i sam zanima sličnom potragom, a stariji su dragocen izvor informacija. Vaš deda-ujka mogao bi da se seća svog dede, možda i pradede, a to je već dvestotinak godina u prošlost. Ne zaboravite da proverite i sve stare dokumente koje vaša rodbina ima. Ako ništa drugo, naslušaćete se zanimljivih priča – možda je pradeda bio čuveni putnik, a za jednu od prababa pričalo se da je veštica jer je svaku biljku poznavala i lečila ljude bolje od bilo kog lekara?
Pošto ste se napričali s rodbinom i pootimali, pardon, iskopirali ili pozajmili sve iole korisne dokumente, možete nastaviti s pretragom opštinskih dokumenata, a za starije podatke i crkvenih knjiga. Možda mogu pomoći i bibliotečke arhive; možda će biti potrebno da prokrstarite Srbijom (ili i dalje) kako biste pretražili mesta odakle su vaši preci došli. Već liči na avanturu, zar ne? Nije baš jeftin hobi, ali jeste zanimljiv.
Razume se, tu je i Internet. Za početak, u bilo koji pretraživač unesite reč "genealogy" i dobićete uvid u listu od preko 80.000 adresa na kojima možete nastaviti potragu. Premda ova varijanta nije naročito korisna ukoliko vaši preci nisu bili skloni putovanju, odlično je (i prilično jeftino) rešenje za svakog pretka koji je, recimo, pre sto godina otputovao u Ameriku i od tada ga niko iz porodice nije ni video ni čuo. U tom slučaju, preko Interneta ćete moći da nađete brojne banke podataka a i, nimalo beznačajno, brojne istomišljenike koji će biti srećni da vam pomognu u potrazi za davno nestalim pretkom.
Ko zna, možda ćete na kraju otkriti da ste potomak kraljeva, ili velikih umetnika, ili… Ako ništa drugo, sigurno ćete se sjajno zabaviti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

genealogijaporodicaporodično stablopreci
Komentari (0)
Dodaj komentar