Koliko ostati u gostima?

Kada volite da posećujete prijatelje, može da se postavi pitanje koliko je pristojno ostati kod nekog – ukoliko imate vremena, rado biste provele celo prepodne kod prijateljice, ali hoće li njoj to smetati? A ako prekratko ostanete, hoće li se uvrediti? Koja je prava mera?
U suštini, to se određuje od slučaja do slučaja – ako i vama i vašim domaćinima odgovara da kod njih budete u gostima do "sitnih sati", da se "ispričate kao ljudi", to je sasvim u redu. S druge strane, dešava se i da vaši domaćini imaju obaveze, treba, recimo, da okupaju bebu i stave je na spavanje i žele mir u kući za to, ili ustaju rano ujutru pa ne bi da budu neispavani, a nemaju baš želju da teraju goste iz kuće, tada je i kratka poseta sasvim dovoljna.
Neka uopštena pravila bila bi sledeća. Ako se radi o prepodnevnoj ili popodnevnoj poseti, pristojno je ostati oko sat vremena. Ukoliko ste pozvani na neki obrok, ne treba ostati nakon čuvene kafe "sikteruše". Uveče nije pristojno ostati nakon deset sati. I to bi, uopšteno govoreći, bilo to.
Kao što smo već rekli, to su uopštena pravila. Ona mogu dobro da posluže ukoliko domaćine još uvek slabo poznajete – svakako da ne bi bilo pristojno da prilikom prve posete "zasednete" i "ne znate da odete". Ako pak domaćine već dobro poznajete, trebalo bi i da znate koliko dugo oni vole da im ostanu gosti – neki vole kratke posete, a neki vas prosto ne puštaju da odete, što i vama može da zasmeta, naročito ako imate još neke planove ili jednostavno ne želite da noćite kod njih.
Ipak, glavno je to da se družite s ljudima. Kad je život pretrpan obavezama i kad je sasvim lako poslati SMS porukicu ili četovati s prijateljima, zaboravlja se da to nije to, da ništa ne može stvarno da zameni druženje uživo. Zato, družite se kad god imate priliku za to – ako i ostanete malčice predugo ili prekratko, to je i dalje bolje nego da se ne družite uopšte.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

domacicadomacingostigostoprimstvoprijateljstvo
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Sanja C

    Kada sam se porodila, došao je bračni par (nemaju decu) da „vide“ bebu. Ostali su 4 sata!!! Od tad se sudaramo na vratima – oni dolaze, beba i ja odlazimo.