Kontinuirano učenje novog povećava inteligenciju

Mada se nekada verovalo da na inteligneciju, jednom kad odrastete, više ne možete da utičete, danas se sve više pokazuje da to nije tačno. Inteligenciju je moguće povećavati celog života, pod pretpostavkom da se potrudite oko toga, a jedan od načina da to učinite jeste i da kontinuirano učite nove stvari.
Učenjem novog stvaraju se nove veze među moždanim ćelijama, što povećava inteligenciju; pored toga, za učenje novog se pokazalo i da donosi veliko zadovoljstvo, tako da nema razloga smatrati ga "smaranjem". Neko bi mogao da primeti da se svakog dana, trudili se vi oko toga ili ne, sazna bar ponešto novo, pa bi, prema tome, svi trebalo da svakog dana postajemo sve pametniji, a očigledno je da to nije slučaj; međutim, ne radi se samo o tome da se uči novo već da se to radi u kontinuitetu.
Tako, to što ćete redovno gledati kvizove neće vam povećati inteligenciju – jeste da možete, prateći ih, da saznate gomilu novih stvari, ali to su sve delići informacija istrgnuti iz konteksta, koje ne možete ni sa čim da povežete. Zbog tih silnih informacija koje čujete steknete iluziju da ste nešto naučili i da ste pametniji, ali te informacije ćete u vrlo kratkom roku da zaboravite, jer nemate s čim da ih povežete niti vam za nešto koriste. S druge strane, učenje novih jezika zahteva kontinuiran napor, i jedan je od najefikasnijih načina da povećate inteligenciju. Učenje sviranja na novom instrumentu, ili učenje plesa, takođe su jako dobri za povećavanje inteligencije – i jedno i drugo, da bi se savladalo, zahteva kontinuiran trud, plus i koordinaciju različitih delova tela, što dodatno angažuje mozak, i samim tim ga razvija.
Da ne bude zabune, nije stvar ni samo u kontinuitetu – time što ćete "vegetirati" ispred televizora i istrajno pratiti preko 200 epizoda neke serije nećete povećati inteligenciju, jer to sve ide prema kalupu, ništa novo tu ne naučite. Kombinacija učenja novog i kontinuiranog napora u tome je ključ.
Neko bi mogao da primeti da to uopšte nije lako, naročito ne ako ste pretrpani obavezama i nemate baš mnogo vremena za tako nešto. To je tačno; nije lako. To što je, nasuprot nekadašnjem uverenju, moguće tokom celog života povećavati inteligenciju ne znači da je to i lako postići – na vama je da procenite da li vam je to vredno truda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

inteligencijaučenjezena
Komentari (0)
Dodaj komentar