Korisni avokado

Ukoliko ste nekada probale avokado, sigurno ste primetile da je veoma mastan. Spada u voće, u redu, ali zbog količine masnoće koju sadrži teško bi ga bilo smatrati laganim obrokom (osim ako i praseće pečenje ne smatrate laganim obrokom). Upravo zbog visokog sadržaja masti za avokado se neko vreme smatralo da nije ništa drugo nego prirodan majonez – što će reći, iako je voće, da i nije nešto preterano zdrav (masno i bez hranljivih sastojaka), te da ništa ne gubite ukoliko ga ne konsumirate. Međutim, ovo baš i nije tačno.

Avokado sadrži masnoće, ali to su zdrave masnoće – spadaju u istu kategoriju kao i masnoće koje sadrži maslinovo ulje, znači, one izuzetno zdrave za srce. Plus je i plod avokada izvor materije beta-sitosterol, koja prirodno snižava nivo holesterola u krvi. Uz sve to, avokado sadrži vitamine E, C i B6, folnu kiselinu, riboflavin i biljna vlakna. Teškog ukusa jeste, ali je i zdrav.

Pored toga, avokado pojačava apsorpciju nekih hranljivih sastojaka u organizmu. Recimo, ako salati od spanaća dodate dve supene kašike seckanog avokada, povećaćete apsorpciju beta-karotena (dobar za prevenciju kancera, za lepu i zdravu kožu, vid, prevenciju srčanih oboljenja) 13 puta. Uz ostale sastojke koje avokado sadrži, možete biti sigurne da će vam uz njegovu pomoć koža biti sveža i lepa.

Naravno, i dalje stoji da je avokado prilično kaloričan, pa ga treba konsumirati u umerenim količinama (nije teško ograničiti konsumaciju avokada, pošto bi vam od prevelike količine bila muka) – ali ga svakako treba jesti. Najprijatniji je ako ga kombinujete s različitim jelima (najbolje voćem ili povrćem – seckani avokado može da bude deo voćne salate, na primer), po mogućnosti, onim koja će svojom svežinom ublažiti težinu avokada.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Rade Komadinić

    Avokado, inače, u Africi ga smatraju za povrće, jako je zdrav i može se kombinovati zbog neutralnog ukusa sa salatama i voćem. Ja ga koristim kao namaz na tost hleb sa malo soli i paradajzom. Afrikanci ga smatraju najzdravijim povrćem. Treba im verovati jer ovde ima dugu tradiciju u ishrani.

  • Petar Petrović

    Ima ukus sapuna.

  • Margareta Radomirović

    Avokado je fenomenalna biljka i izuzetno zdrava i hranjiva. Ima neutralan ukus, da, malo je masniji, ima malo više kalorija nego što smo navikli da ima voće. Ali, to su kalorije kojih se ne treba plašiti, jer potiču iz sveže namirnice koja ima dobre masnoće, pomaže u smanjivanju lošeg holesterola, regulaciji pritiska, a može da bude zamena za meso. Odličan je za voćne šejkove, daje lepu teksturu i gustinu, a pošto je prilično neutralnog ukusa, može da se odlično kombinuje sa svim voćem. Suprug i ja ga jedemo svako jutro za doručak i evo recepta koji koristim za nas dvoje: pola litre sojinog mleka, dve banane, pola avokada, 4 kašike šejka od vanile, sve se to izblendira i dobijete fenomenalan doručak. Bude gusto da se jede kašikom i bude velika količina 🙂 Prijatno!

  • Neda Petronijević

    Avokado ima više slan nego sladak ukus i mislim da je prikladniji za slana jela.