Korisno pivo

Pivo se uglavnom smatra pićem za muškarce (po njihovim stomacima vidi se koliko ga neki od njih vole); muškarci čak često ne vole kad žene piju pivo – to im nekako ne izgleda ženstveno. Uprkos tome, i nemali broj pripadnica lepšeg pola voli pivo, mada su one uglavnom znatno umerenije u konsumiranju tog pića, pošto ne žele da se njihova ljubav prema pivu baš mnogo vidi na njihovom telu. Ipak, pivo nije samo ukusan i osvežavajući (naročito po letnjoj vrućini) napitak – korisno je i u kuhinji.

Pivo je odličan dodatak prilikom pripremanja nekih jela, recimo, malo piva možete dodati testu za palačinke (doduše, sličan efekat imaće i dodatak male količine gazirane mineralne vode) ili masi za pohovanje šnicli ili povrća – tako će dobiti reš koricu. Ukoliko malo piva dodate testu za kolače s jajima, testo će se bolje „nadići“. Mala količina piva može se dodati i raznim sosovima, da bi sosovi dobili prijatniji i pikantniji ukus.

Da li jela i kolače s dodatkom piva mogu da jedu i deca? Apsolutno – alkohol u toku kuvanja, pečenja ili prženja ispari. Pored toga, pivo se, zbog male količine alkohola (četiri do pet odsto, za razliku od, recimo, vina, koje sadrži 16 odsto alkohola), u nekim zemljama i ne smatra alkoholnim pićem nego hranom.

Uprkos maloj količini alkohola koju pivo sadrži ne treba biti baš sasvim opušten u konsumiranju – veće količine piva poprilično omamljuju i mogu čak i da stvore naviku, ukoliko se konsumiraju u dužem periodu. Pored toga, kao što ste sigurno svesne, pivo goji – jedna boca piva ima između 214 i 300 kalorija (što znači da bi šest boca piva u potpunosti ispunilo vaše dnevne potrebe za kalorijama, mada ne i za ostalim hranljivim sastojcima).

Pasterizovano pivo je neophodno utrošiti najviše šest nedelja od dana proizvodnje, inače može da izazove stomačne tegobe. Postoje i ljudi koji su osetljivi na pivo, pa će dobiti stomačne tegobe čak i ako ga piju u predviđenom roku upotrebe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar