Kritikom vam „podmeću nogu“

Konstruktivna kritika može da bude od velike pomoći, ali, nažalost, nisu sve kritike takve. Nekada se čak dešava da onaj ko vas kritikuje pokušava na neki način da vam "podmetne nogu"; smatra da će tako sebe uzdići.
Primer iz života: šefica pozove jednu službenicu na razgovor i informiše je da su se kolege žalile na nju da je teška za saradnju. Službenica ostane potpuno zbunjena, jer je čvrsto verovala da se baš lepo slaže s kolegama, da im je saradnja dobra. Razgovara s kolegama i sazna da je šefica isto rekla i svima njima, to jest da je svakome pojedino rekla da se ostali žale da je težak/teška za saradnju. Kao da je pokušavala sve da ih posvađa – ljude koji su sasvim normalno sarađivali i niko se ni na koga nije žalio.
U ovom slučaju najverovatnije je da se ta šefica bojala da će je njeni podređeni nadmašiti svojim radom, pa je pokušala to da spreči. Stručnjaci objašnjavaju da u umu takve osobe to što neko drugi napreduje i dobro mu ide za nju znači da je ostavljena negde u pozadini. U ovom slučaju, njena akcija je imala efekat suprotan željenom, jer su kolege nakon toga još više podržavale jedni druge i još tešnje sarađivali.
Ovakva vrsta "kritičara" je veoma nezgodna ako ste im na neki način podređeni; ako nećete menjati radno mesto, najbolje što možete da učinite jeste da se unaokolo raspitate da li je to što vam je rečeno istina – tada se čak može desiti i da dobijete podršku od onih koji imaju sličan problem kao i vi.
Ako se ne radi o nekome ko vam je nadređen, a ponaša se na opisani način, možete toj osobi reći kakav efekat su njene reči imale na vas – ljubazno pođite od toga da ona nije bila svesna da će vas njene reči povrediti. Recite nešto kao: "Kažeš da ti je drago zbog moje povišice/veridbe/bebe, ali osećam neku tenziju s tvoje strane, da li je sve u redu?" Moguće je da će uvideti da vas je povredila i postati pažljivija. Nažalost, moguće je i da će nastaviti s optužbama na vaš račun. Ako ste sigurne da te optužbe nisu zasnovane na činjenicama, pokušajte da saznate zbog čega se ponaša tako kako se ponaša – ono što saznate može vam pomoći da ili rešite problem koji postoji između vas dve (ili vas dvoje), ili da makar postane jasno da bi trebalo da smanjite kontakt s tom osobom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kritikapodmetanjeposaozenazivot
Komentari (0)
Dodaj komentar