Krmelji zbog šminke na očima

Šminka se u principu koristi radi ulepšavanja. Ukoliko izazove neke neželjene prateće efekte, to već postaje iritirajuće, čak i ako se ti efekti ne odražavaju na zdravlje, već su samo estetski problematični. Jedna takva situacija jeste i kad vam se od šminke na očima stvaraju krmelji.
Umile ste se, pravilno ste očistile lice, stavile podlogu, pravilno se našminkale… O svemu vodite računa. A onda primetite da vam se svaki put kad koristite ajlajner (u nekim slučajevima maskaru, nekad se dešava čak i od senke) u uglovima očiju stvore krmelji. Krupni i ružni. Koja je poenta ulepšavanja šminkom ako vam se od nje stvori nešto ružno? Opet, želite da se šminkate, ne osećate nikakve tegobe, samo se pojave ti glupi krmelji, kao da toliko ne znate o higijeni da ne umete ni da se umijete, nego se samo mackate dekorativnom kozmetikom. I kako se uopšte stvaraju krmelji?
Njihova pojava izazvana je pojačanim lučenjem suznih žlezda – u kombinaciji s ajlajnerom, formiraju se još veći krmelji od onih koji bi se inače formirali. Ako krmelja ima baš mnogo, moglo bi da se radi i o blagoj alergiji na ajlajner koji koristite (ili šta vam već izaziva pojavu krmelja).
Da li ovo znači da se morate odreći šminkanja očiju? Ne, osim u veoma retkim slučajevima. Pokušajte da promenite ajlajner (odnosno, ono što je izazvalo pojavu krmelja), i to, po mogućnosti, nekim antialergijskim proizvodom – biranje antialergijskih brendova je takođe korisno. Ponuda ovakvih proizvoda na našem tržištu je solidna, tako da, čak i ako vam neki od njih ne odgovara, ne bi trebalo da bude problem naći neki drugi.
U prilično retkom slučaju da vam se pojavi velika količina krmelja koji god proizvod da koristite, ne bi bilo loše da se obratite lekaru. Ako postoji neki medicinski problem, lekar bi to trebalo da otkrije i da vas posavetuje šta da radite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ajlajneralergijakrmeljšminkazene
Komentari (0)
Dodaj komentar