Lepa i nakon posla

Gledate televizijsku seriju ili film, svejedno – i kolutate očima. Da, hoće to tako, poslovna žena izlazi s posla nasmejana, frizura i šminka savršeni, nokti kao da ih je namazala pre pola sata, lice glatko, odeća u savršenom redu. Ma, nema šanse – to samo na filmu postoji! Odlično znate kako to u stvarnosti izgleda – kosa suva i ispucala, nokti iskrzani, šminka se polako topi, lice i odeća izgužvani. Ipak, da li mora tako?

Ne mora! Evo nekoliko glavnih „krivaca“ za vaš izgužvan izgled nakon posla, kao i saveta kako da ublažite posledice.

Stres! Posao, po pravilu, donosi stres – što znači grickanje noktiju (od čega postaju iskrzani a lak se ljušti) i nervozno uvrtanje kose (čime je prljate, lomite i izazivate dodatno lučenje masnoće). Pored toga, nervoza podstiče hormone da dodatno luče masnoću, od čega vam lice postaje sjajno i dobijate bubuljice. Savet: uposlite nečim ruke da ne biste grickali nokte i uvrtali kosu i uvek nosite sa sobom vlažne maramice za čišćenje lica, koje ćete upotrebljavati nekoliko puta dnevno.

Kancelarijski pribor! Papir isušuje ruke (uklanja svaku masnoću s njih, pa time i zaštitni sloj). Ako prstom okrećete brojeve na telefonu, ogulićete lak. Savet: brojeve birajte olovkom (ili, ako imate mogućnosti, tražite telefon sa tipkama), a u vreme pauze namažite ruke i nokte kremom za ruke.

Kancelarija je savršeno mesto za razmnožavanje bakterija! Telefonska slušalica je savršena za prenošenje bakterija (ne možete znati ko ju je sve uzimao i kakvim rukama). Ako slušalicu prislanjate na lice, rizikujete da dobijete bubuljice. Osim toga, kompjuterski ekrani zrače i privlače prašinu, a i jedno i drugo može izazvati kožne bolesti. Savet: kad je reč o telefonu, koristite mikrofon bez podizanja slušalice, a kad su u pitanju kompjuteri, redovno brišite prašinu s ekrana (bolje da završi na krpi nego na vašem licu). Ako imate mogućnosti, tražite ekran s tečnim kristalima, pošto manje zrači (upozorenje: verovatno je još uvek preskup), ili bar nabavite jonizator.

Suv vazduh! Nažalost, u većini poslovnih zgrada prozori se ne otvaraju, već postoji centralna ventilacija. To isušuje kožu. Iritiranju kože, ako niste u mogućnosti da otvaranjem prozora provetrite kancelariju, doprineće i formaldehid (sredstvo iz tepiha), isparenja lepka iz nameštaja i neizbežna prašina. Savet: celog dana pijuckajte vodu i nekoliko puta obnovite sloj hidratantne kreme na svojoj koži. Neka vam u ishrani uvek budu vitamini A, C, i E (poboljšavaju izgled kože), kao i antioksidanti (izbacuju iz organizma zagađivače koje „pokupite“ na poslu).

Joj, gojim se! Ponovo stres. Stres će vas naterati da nešto grickate čak i kad niste gladni, i to uglavnom slatkiše ili masnu hranu. Pored toga, kad osetite stres, to ometa probavu, što uzrokuje oslobađanje adrenalina, a on mobiliše rezerve ugljenih hidrata i masnoće. To je ostatak primitivne reakcije na stres, kada je stres značio da ćemo morati da se borimo (fizički) ili bežimo. U kancelariji, međutim, nećete uraditi nijedno, pa će vam se ugljeni hidrati i masnoće nataložiti na struku. Savet: kad god ste napeti, prošetajte po kancelariji pet minuta. Potrudite se da vežbate – to može biti i brz dolazak (peške) na posao i isti takav povratak, ili silazak sa autobusa stanicu-dve ranije.

Za kraj: kad god imate priliku, idite u prirodu, okružite se dragim osobama, odmarajte se i hranite se zdravo. Posle takvog „tretmana“, svi će vam reći da blistate!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar