Male stvari u prijateljstvu

Kada se o dobrim prijateljima misli, uglavnom se pomisli na osobu koja će biti uz vas i u dobru i u zlu, naročito u zlu, biće uz vas kad vas pogodi tragedija, tešiće vas, pomagaće vam… Međutim, kad se radi o prijateljstvima koja se održe na duge staze, radi se, velkim delom, o malim stvarima.
Svakako da ćete biti zahvalni za podršku prijatelja kada vam, daleko bilo, neko drag umre, kada vas otpuste s posla, kada se razvedete, kada vam je dete jako bolesno… Pomoć u teškim trenucima puno znači. Ali, pomaganje isključivo u takvim slučajevima jednostavno nije dovoljno da bi se prijateljstvo održalo. Takvi slučajevi ne dešavaju se (i dobro je što se ne dešavaju!) svaki dan. Ni približno. A ako su prijatelji uz vas samo u takvim trenucima, osećate se veoma usamljeno.
Tako je jedna dama u određenom trenutku shvatila da ona i njena dobra prijateljica zapravo više nisu prijateljice, da su se udaljile. I razmislila je o tome kako se ona sama ponela. Došla je do sledeće liste stvari koje je radila (ili koje nije uradila): uvek je čekala da ta prijateljica nju prva pozove, nije otišla na prijateljičino venčanje, nije ni poklon poslala, tražila je uslugu, a nikad nije uzvratila, izjavila je za prijateljičinu bebu da liči na malog Čerčila (crvena i zajapurena), napila se, flertovala s prijateljičinim bratom i povraćala na prijateljičinoj proslavi dočeka Nove godine i tako tri godine zaredom, komunicirala isključivo elektronskim putem čak i kad je trebalo da se izvini, slala je razglednice s egzotičnih destinacija onda kada je prijateljioca zbog finansijskih problema o putovanjima mogla samo da sanja, zaboravila je da se prijateljica preselila, nastavila da šalje razglednice na pogrešnu adresu… Pojedinačno uzev, ništa od toga nije nekakva tragedija, ali na duže staze, pokazuje nebrigu i nemarnost – a to i te kako ume da uništi prijateljstvo.
Ne kažemo da dragoj prijateljici treba da se zakunete na vernost do groba i da samo o njenim potrebama mislite, zanemarujući svoje. Daleko od toga. Ipak, ne treba ni zaboraviti na sitnice koje život znače, na, bar povremeno, pokazivanje pažnje, na obzir prema prijateljičinoj situaciji.
Mali znaci pažnje su ti koji čine da prijateljstvo traje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

male stvariprijateljstvositnicesitnice koje zivot znacežene
Komentari (0)
Dodaj komentar