Male stvari za veliku sreću (1)

Neko ređe, a neko češće donosi odluke koje bi trebalo da mu promene život nabolje. To su u principu veoma pozitivne odluke, koje bi zaista imale lep efekat – kad bi se sprovele. Samo što se od njih najčešće odustane. Ako vam ovo zvuči poznato, nije loše znati da postoje i neke naizgled sitne odluke kojih ne bi trebalo da je teško pridržavati se, a koje vas s vremenom mogu učiniti zaista srećnijim.
Kad ste srećni, smejete se, zar ne? Pa, lep će osećaj biti i ako se samo nasmešite; osmeha ionako nikada dovoljno, a kamoli previše. Svakog jutra pružite sebi nešto lepo – osmehnite se svom odrazu u ogledalu. Traje samo sekundu-dve, a dan će vam lepše početi, i to svaki.
Naučite sebe da se opustite kad tenzija postane prejaka. Za to može da posluži bilo šta luckasto – luckasta ideja, luckast komad garderobe, luckasta igračka… Neka vam nešto od toga uvek bude pri ruci, pa kad god se osetite neprijatno napeto, pogledajte tu stvar ili makar pomislite na nju. Nasmešićete se i osetićete da tenzija popušta. Sasvim kratkotrajan trud, a i te kako čuva živce od nerviranja.
Svi mi ponekad želimo da učinimo neku krupnu izmenu u svom životu, što nije nimalo lako. Međutim, sasvim je lako da učinite neku malu promenu, sasvim malecku – recimo, da na posao dođete malo drugačijim putem ili da tog dana kupite drugačiju vrstu hleba. Ukoliko ovo redovno praktikujete, nakon izvesnog vremena otkrićete da vam i krupne promene deluju znatno manje krupne i lakše za sprovođenje.
Potrudite se da budete radoznali. Radoznalost je, u principu, osobina inteligentnih. Što ste radoznaliji o svetu oko sebe, više uživate u sopstvenom životu, a uz to vam um postaje otvoreniji i fleksibilniji, čak i u poznijem dobu. Zato pokušajte da svaki dan saznate nešto novo, može i sitnicu.
Sutra čitajte o još nekim sitnim odlukama koje, jednom kad ih učinite delom svog života, mogu da vam pruže veliku radost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

male stvariradoznalostsmehsrećazadovoljstvo
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Marija Milićević

    Male stvari definitivno čine život!