Mali trik prilikom pisanja radne biografije

Kada prilikom konkurisanja na neko radno mesto prilažete radnu biografiju, i naizgled sitne stvari mogu da naprave razliku između toga hoće li vas pozvati na razgovor za posao ili čak ni za to neće biti zainteresovani. Evo jedne takve sitne stvari.
Većina ljudi će, kada u radnoj biografiji piše o prethodnom iskustvu, o tom iskustvu pisati u prošlom vremenu. Teoretski, to ne bi trebalo da ima veze, zar ne? Iskustvo je iskustvo. Međutim, u praksi to ima veze, jer kad o prethodnom iskustvu pišete u prošlom vremenu, to ostavlja utisak nečeg što je stvar prošlosti. Psihološki, na podsvesnom nivou, to može da ostavi utisak kao da ste vi to ko zna kad radili i da ste u međuvremenu "zarđali".
Sad, ako pišete o zaduženjima koja ste imali na prethodnom radnom mestu, na kome više niste, ne možete iskreno da napišete, recimo: "Održavam", umesto: "Održavala sam". Ono što možete jeste da ne upotrebite glagol u prošlom vremenu, već glagolsku imenicu. U ovom konkretno primeru, to bi bilo: "Održavanje" umesto: "Održavala sam". Ta razlika može da deluje kao nešto sitno, ali bi u umu onoga ko čita vašu radnu biografiju i odlučuje hoćete li biti pozvane na razgovor za posao ili ne mogla napraviti ključnu razliku.
Kad već govorimo o vremenu u vašoj radnoj biografiji, ima i onih čije se radno iskustvo proteže na preko dvadeset pet godina. Većinu poslodavaca zanima vaše radno iskustvo i koja ste zaduženja imali na prethodnim poslovima u poslednjih deset do petnaest godina, ali nije nemoguće da ste vi radile različite poslove i da sada konkurišete za radno mesto za kakvo ste iskustvo stekle pre skoro tri decenije (neka vas ne prepadne to što mislite da možda više i ne znate kako sad da obavljate tu vrstu posla – jednom kad budete na tom radnom mestu, delom ćete se podsetiti, a delom ćete naučiti novo; sve je to za ljude i sve se to može naučiti). Tada može da bude koristan trik da elegantno zaobiđete podatak kada ste obavljale zaduženja kakva biste imale na radnom mestu za koje konkurišete, tako da u vašoj radnoj biografiji samo stoji koja ste zaduženja obavljale.
Navedeni psihološki trikovi ne predstavljaju laganje (laganje u radnim biografijama nije dobra ideja), samo iznosite tačne podatke u svetlu povoljnom za vas, i tako povećavate šansu da budete pozvane na razgovor za posao – posle ćete već videti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cvnalaženje poslaposaoradna biografijatraženje poslažene
Komentari (0)
Dodaj komentar