Mama, kupi mi nos! (1)

Različiti su pokloni koje će majke na našim prostorima dati svojoj deci za rođendan, Novu godinu, za dobar uspeh u školi… Ima puno različitih mogućnosti – i ne poklapaju se sa trendom koji sve više preovladava u Americi, naime, da tinejdžeri na poklon dobiju estetsku korekciju. Mislite da preterujemo? Statistike pokazuju da u SAD 20% klijenata plastičnih hirurga čine deca od 14, 15, 16 godina.

Najčešći zahvati koji se izvode na tinejdžerima su operacija nosa ili korekcija klempavih ušiju; odmah za njima po učestalosti su povećanje grudi, liposukcija, i „popunjavanje“ usana. Lekari nikako ne preporučuju ovakve korekcije, naročito ne liposukciju, ali im je jasno da neće imati željeni efekat ako jednostavno odbiju da urade operaciju sa kojom se slažu i roditelji mlađahnog pacijenta – pacijent će samo naći nekog drugog da obavi zahvat.

Otkud ovolika poplava zahteva za estetskim korekcijama, i to od strane sasvim mladih osoba? Zar ne bi trebalo da mladost bude njihov najlepši ukras? Trebalo bi – ali su i tinejdžeri, kao i svi ostali, bombradovani slikama perfektnih modela i glumaca (slike su najčešće retuširane u Fotošopu, ali to što ste svesni da ta osoba zapravo tako ne izgleda ne pomaže mnogo kad niste zadovoljni svojim izgledom i želite da izgledate savršeno – odmah), a mlade osobe su znatno prijemčivije na trendove nego starije. Trend je: izgledaj savršeno, po svaku cenu, inače ti ništa neće uspeti.

Oko 60.000 sasvim mladih devojaka svake godine traži injekcije kolagena, botoksa ili dermoabraziju. Pošto su ovakvi zahtevi relativno novi, niko nema ni najblažu predstavu šta ovakve intervencije mogu da učine sasvim mladim osobama koje se i dalje razvijaju, kao ni da li će one razviti zavisnost od estetske hirurgije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar