Manje priče o privatnom životu

Žene često osećaju potrebu da svoja osećanja i svoje doživljaje verbalizuju, kako bi intenzivirale iskustvo. Zbog toga nije retkost da žene pričaju i o svom privatnom životu, i to ne samo s prijateljicama već i s kolegama s posla. Problem s ovom navikom jeste to što zbog nje možete delovati neozbiljno i neprofesionalno.

Kada pred kolegama – a i šef je tu negde u blizini – pričate detalje iz ličnog života, vi zapravo ne možete znati kako njima ta priča zvuči. Naime, vama su poznati mnogi detalji koji njima nisu, pa se, recimo, može desiti da nešto za šta ste vi svesne da je bila samo bezazlena porodična šala nekome deluje mnogo neprijatnije i da pomisli kako ste vi čudna osoba. A nekako nije baš dobra ideja da šef misli da ste čudna osoba.

Poveravanje kolegama: javite da ste bolesni, a kada dođete na posao, poverite nekolicini kolega da ste otišle na izlet s prijateljicom. Kasnije tog dana, šef vas čudno pogleda – i vi se odmah prepadnete da vas je neko „cinkario“. Savršeno je moguće da nije, da ste se nesvesno zbog osećaja krivice trgle – ali posle poveravanja kolegama, stalno ćete biti u strahu od toga da je šef nekako doznao, pa ćete se drugačije ponašati u njegovom prisustvu. Nezgodno.

Blaga razmena tračeva u vezi s poslom može biti korisna u vašoj karijeri, ali svoj privatni život bi ipak trebalo da zadržite za sebe. Tako ćete bolje zadržati kontrolu nad situacijom i delovaćete kao osoba koja, kada je na poslu, samo na posao misli – šefovi to jako vole da vide, jer im to govori da imaju efikasnu i sposobnu osobu u timu. Da biste postigle da ostavljate tako povoljan utisak, razmislite koje su to situacije koje bi vas najlakše namamile da se „izlanete“ na poslu.

Uobičajeno je da poželite i vi nešto da kažete kada se i drugi poveravaju – to se rešava tako što sačekate pet minuta, pa se onda upitate da li i dalje želite da taj detalj poverite kolegama. Još jedna česta situacija za „lajanje“ je kada je „stresno stanje“ na poslu; tada je korisno prošetati deset minuta, ili barem deset puta duboko udahnuti. Ako ipak, i nakon razmišljanja, šetnje i dubokog disanja, žarko želite da svima ispričate o svađi s partnerom – pošaljite mejl samoj sebi (i odmah ga obrišite).

Verujte, kada vas poriv za poveravanjem prođe, kada se malo „ohladite“, postaće vam veoma jasno da bolje vladate situacijom jer vaš privatni život ne prepričavaju vaše kolege. Najgori trač koji o vama na poslu može da se čuje jeste taj da samo na posao mislite – a to je upravo ona vrsta utiska koja će vam biti od najveće pomoći u karijeri.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar