Medicinski turizam (2)

Što se estetskih operacija tiče, postoji još jedan razlog, pored finansija, zašto se ljudi opredeljuju da to obave u inostranstvu – a to je diskrecija. U inostranstvu će biti daleko od očiju rođaka i kolega, a dok se vrate u sopstvenu zemlju, ožiljci i modrice će već biti stvar prošlosti.

Kad se radi o laserskim operacijama oka u Turskoj (popravljanje vida, tako da pacijent dobro vidi i bez naočara), može vas iznenaditi to da turski oftalmolozi često imaju više iskustva nego njihove kolege iz zapadne Evrope. Radi se o tome što je veliki broj turskih oftalmologa studirao u Americi i već početkom devedesetih naučio da koristi laser, tako da je za njih laserska operacija oka odavno postala rutina. Razlika u ceni je, kao što smo rekli, drastična – u zapadnoj Evropi ovakav zahvat košta oko četiri hiljade evra, dok isti takav zahvat u Istanbulu košta između hiljadu i hiljadu i po evra.

Ukoliko se i vi, iz ma kojih razloga, opredelite za lečenje u inostranstvu, evo nekoliko stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju. Vrlo je malo verovatno da će vam vaše zdravstveno osiguranje priznati troškove lečenja – znači, snosićete ih sami. Pre odlaska u inostranstvo trebalo bi da tačno izračunate koliko će vas to koštati: troškovi lečenja, plus put, plus boravak u hotelu, plus eventualni vanredni troškovi na klinici.

Bilo bi dobro i da uporedite cene lečenja na više klinika; korisno je znati da je najjeftinija klinika veoma retko i najbolja, jer iskustvo lekara i broj pacijenata koji su boravili na klinici prilično utiču na cenu lečenja. Podrazumeva se da bi obavezno trebalo da proverite stručnost lekara kod koga ćete biti.

Ukoliko se radi o operacijama u inostranstvu, tu su najveći problem eventualne komplikacije. Pre nego što se odlučite za operaciju, bilo bi dobro da se na klinici raspitate o tome. Ako idete na estetsku operaciju, prethodno se posavetujte sa svojim lekarom kako biste tačno znali šta želite i šta je moguće uraditi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar