Melanija Tramp – Mona Liza u Beloj kući

Šta ona misli i oseća, teže je protumačiti nego osmeh Mona Lize. Kao i Da Vinčijeva slika, i ona pokreće brojna pitanja. Da li mrzi Belu kuću ili vuče konce? Je li „ukras” svog muža ili natprosečno inteligentna osoba? Ima li naviku da garderobom šalje političke poruke ili je zanima samo moda?

Ovako o Melaniji Tramp (49) piše Kejt Benet u nedavno objavljenoj knjizi „Slobodna, Melanija”.

Autorka neautorizovane biografije je izveštač Si-En-En-a iz Bele kuće, ali ne prati predsednika već njegovu suprugu. Posle tri godine u ovom sektoru, Kejt Benet je sigurna da je žena Donalda Trampa krajnje zatvorena, povučena i rezervisana osoba, što je čini najvećom enigmom Trampove vladavine.

Kao i drugi autori koji su pisali o stanovnici Bele kuće, i novinarka televizije iz Atlante ističe da je Melanija Tramp odrasla u „siromašnoj komunističkoj zemlji”. U biografiji se podvlači da je nekadašnja slovenačka manekenka naučena da poštuje brak i porodicu i nagoveštava da je to verovatno razlog što nikad nije ostavila muža uprkos njegovim seks-skandalima. Melanija i Donald Tramp spavaju u odvojenim sobama – predsednik u spavaćoj sobi, a prva dama u prostorijama gde je boravila tašta predsednika Baraka Obame.

U delu javnosti veruju da je Melanija Tramp nesrećna što živi u najpoznatijoj kući u Americi i da bi se rado vratila u Njujork. Kako prenosi „Gardijan”, i naslov knjige se poigrava sa šaljivom onlajn peticijom za oslobađanje prve dame iz Avenije Pensilvanija, jer se tamo oseća kao u zatvoru.

Jedna tvrdnja iz biografije – da je Melanija Tramp izrazito zaštitnički nastrojena prema sinu – potvrđena je čim je knjiga objavljena. Kad je profesorka sa Univerziteta Stenford pomenula Barona Trampa (13) svedočeći protiv predsednika u Kongresu, prva dama je javno zatražila da njenog jedinca ne upliću u politiku. Demokratska stranka je pozvala Pamelu Karlan da u postupku za opoziv republikanskog šefa Bele kuće oceni da li se Tramp ponaša u skladu sa ustavom. Objašnjavajući razliku između kraljeva i predsednika, profesorka Karlan je u Predstavničkom domu izjavila: „Ustav kaže da nema plemstva, tako da predsednik može da sina nazove Baron, ali ga ne može načiniti baronom.” Usledio je odgovor Baronove majke na „Tviteru”: „Maloletno dete zaslužuje privatnost i treba ga držati izvan politike. Pamela Karlan, treba da se stidite zbog toga što ste iskoristili dete da biste podišli delu javnosti.”

Iako se zbog sina umešala u dešavanja u Kongresu, Melanija Tramp obično ne daje političke izjave, čak ni da bi stala na stranu svog supruga. Nije imala komentar ni kad je Tramp opozvan u Predstavničkom domu nekoliko dana po izlasku njene biografije. Za razliku od Hilari Klinton, koja je, podseća AP, branila supruga u medijima i lobirala za njega u Kongresu u danu kad je opozvan, Melanija Tramp se držala po strani. Jednom je objasnila da je njen muž izabran i da on treba da odgovara na pitanja i uglavnom se drži toga.

Ne želi dramu i nije sklona svađi. Supruga kažnjava hladnoćom i distanciranjem. Posle pojavljivanja jedne od brojnih Trampovih afera u novinama, nije htela da ga uhvati za ruku naočigled brojnih fotoreportera i snimatelja.

Ipak navodno najviše voli da mu se sveti – garderobom. Kad god je iznervira, bira muškobanjasti stil, jer zna da Tramp želi da je gleda u uskoj, kratkoj i ženstvenoj odeći. Zato se prošle godine na njegovom govoru o stanju nacije pojavila u širokom belom odelu dok je u Keniji nosila safari-šešir.

Ni natpis na njenoj jakni: „Stvarno me nije briga, a tebe?”, nije bio tu bez razloga. Sa tom jaknom je prošle godine krenula na američko-meksičku granicu pa su se u mnogim medijima pitali da li je moguće da je toliko neosetljiva i da deci ilegalnih imigranata, koju je krenula da poseti, poručuje da je nije briga za njih.

Ipak to nije bila poruka za decu centralnoameričkih useljenika bez papira već za stariju kćerku njenog supruga. Melanija je bila ljuta na Ivanku Tramp što je prigrabila sve zasluge za to što je Tramp konačno odustao od politike razdvajanja porodica na granici, dok su ga u stvarnosti u stvari obe odgovorile od toga.

Autor: Jelena Stevanović, Politika

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Bela KućaMelanija Trampmona liza
Komentari (0)
Dodaj komentar