Mlad mozak i dužina života

Postoji uverenje da s godinama mozak slabi i da je to nemoguće izbeći, ali to nije tačno; mozak ostaje aktivan, "mlad", ukoliko ga redovno koristite i ako stičete nova iskustva, a sporedna posledica mozga koji ostaje "mlad" jeste i produženi životni vek.
I to ne samo produženi životni vek u kome ćete imati duži period u kome nećete moći da se setite gde su vam naočari i da li ste krenule u prodavnicu ili se vraćate iz nje, već produženi životni vek tokom koga će vam mozak i dalje biti sposoban, i dalje upijati novo, pa ćete u tom dužem životu moći i da uživate.
Učenje novog (novih jezika, na primer) i čitanje knjiga često su preporučivani metodi kako da vam mozak ostane sposoban i aktivan. Jedno istraživanje kod ispitanika koji su imali pedeset pet ili više godina pokazalo je da im čitanje knjige stimuliše delove mozga zadužene za jezik, pamćenje, vizuelno i shvatanje, što je sve jako dobro i korisno. A pokazalo se da surfovanje Internetom može za vaš mozak da učini još i više.
Naime, premda je moguće osetiti umor pred poplavom informacija koje nam stižu s Interneta, probijanje kroz te informacije i istraživanje pomažu mozgu da bude aktivan i sposoban. Čitanje stimuliše delove mozga zadužene za jezik, pamćenje, vizuelno i shvatanje, dok biranje Internet stranica aktivira i delove mozga zadužene za odlučivanje i kompleksno razmišljanje. I ne samo to: što više iskustva s Internetom imate, to više i dobijate surfovanjem; jedno ispitivanje je pokazalo da iskusni "surferi" imaju dvostruko jaču moždanu aktivnost od početnika.
Surfovanje Internetom nije jedini način da održite mozak mladim i tako, između ostalog, produžite svoj život i povećate mu kvalitet, ali jeste jedan od načina, i to način koji istovremeno aktivira mnoge delove mozga – a kad se umorite, kad se osetite pretrpano informacijama i agresivnim slikama, možete izaći na svež vazduh, u zelenilo, i pružiti mozgu odmor i drugačije iskustvo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mladmozakženeživot
Komentari (0)
Dodaj komentar