Mobing, šta je to? (2)

Prva posledica mobinga obično bude samooptuživanje žrtve mobinga, zatim sledi stanje uznemirenosti (kao da se iščekuje nešto strašno) i u tom stadijumu oni koji su slabije psihofizičke konstitucije mogu sasvim da propadnu – ili se izoluju od spoljnog sveta (prestanu da se druže sa rodbinom i prijateljima, čak i s bračnim partnerom), ili postanu agresivni i prema sebi i prema drugima.

Tegobe na koje se žale žrtve mobinga najčešće su bezvoljnost, neobjašnjiv umor, povlačenje u sebe, gubitak radosti i zadovoljstva u svakodnevnim aktivnostima, glavobolje, želudačne smetnje, poremećaj sna, poremećaj apetita, povišen krvni pritisak. Posledice nisu negativne samo po žrtvu mobinga, već i po firmu u kojoj je ta osoba zaposlena, jer će firma gubiti na produktivnosti (ugroženi radnik često izostaje s posla i više se ne zalaže na poslu onako kako je to ranije činio), plus će morati da angažuje savetnike, lekare ili šefove raznih nivoa kako bi se problem rešio. Jedna statistika u Nemačkoj je pokazala da svaka žrtva mobinga firmu košta i po 75.000 evra godišnje.

U svetu je redovna praksa da u firmama, kako državnim, tako i privatnim, postoje konsultanti za probleme izazvane mobingom, ili nadzornici za sprečavanje nasilja na poslu. Švedska je zasad jedina država koja je i bukvalno zakonski uzela zaposlene u zaštitu, pa je tamo mobing krivično delo podložno kažnjavanju. U Italiji je već uobličen predlog sličnog zakona i čeka na usvajanje u Senatu. Kod nas predloga takvog zakona još uvek nema, ali velike firme imaju stručne službe (tim psihologa, psihijatara, lekara) koje su zadužene za rešavanje problema radnika, između ostalog i probleme nastale mobingom; druga varijanta je korišćenje usluga privatnih firmi za psihološki konsalting.

Mobing je odavno uočen kao nezdrava pojava sa mnogim štetnim posledicama, ali ni kod nas ni u svetu još uvek nije pronađen efikasan metod za prevenciju (što bi, naravno, bilo idealno rešenje). Zapravo, čak i u zemljama razvijenog zapada tek se organizuju na suzbijanju štetnih posledica mobinga. Kako će naša država rešiti ovaj problem, ostaje da se vidi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar