Moć reklama i brendova

Nije nepoznato da reklame i brendovi imaju veliki uticaj, a jedno nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je neke posledice toga na mališane. Postavlja se pitanje šta tu roditelji mogu da učine i kako da i sami ne potpadnu pod uticaj reklama.
U istraživanju je učestvovalo 63 američkih predškolaca kojima je poslužena hrana iz "Mekdonaldsa". Deo te hrane bio je u "Mekdonaldsovoj" ambalaži, a deo u običnom papiru. Sva deca dala su manje-više iste odgovore: ono što im je posluženo u "Mekdonaldsovoj" ambalaži ima bolji ukus od onoga u običnom papiru ili običnim čašama, čak i mleko, šargarepe i sok od jabuke. To je bio slučaj čak i kod one dece koja su rekla da u životu nisu bila u "Mekdonalds" restoranu (naravno, čuli su za njega). Čak jedna trećina ispitane dece izjavila je da u "Meku" jedu bar jednom nedeljno.
Mada je za ovo istraživanje upotrebljena "Mekdonaldsova" ambalaža, zajedno s njihovim proizvodima, može se pretpostaviti da je sličan uticaj i drugih popularnih brendova – da će hrana umotana u ambalažu tih brendova prevariti čak i dečja nepca, da će odeća omiljenog brenda biti udobnija od odeće istog kvaliteta bez poznate etikete… Sličan uticaj biće i na mnoge odrasle – ne sve, jer su oni ipak sposobniji za kritičko razmišljanje, ali na mnoge.
Šta učiniti? Popularni brendovi neće biti ukinuti, ne dok imaju mušterije i donose novac. A ni njihove reklamne kampanje neće prestati. Kako onda roditelji da zaštite decu od uticaja reklama – kako da zaštite sami sebe, što se toga tiče? Kritička svest je ono što ima najviše efekta.
Budite svesni da ono što se nekoliko puta ponovi ljudski mozak počinje da prihvata kao istinu. Zato, kad procenjujete kvalitet nečega i koliko vam se to dopada – ma o čemu da se radi – setite se koliko ste puta videli ili čuli reklamu za taj proizvod i uzmite to u obzir prilikom procene. Pokazujte taj način razmišljanja i pred detetom i učite ga tome – deca su sklona imitiranju roditelja, i ako na vašem primeru vidi da ne podležete uticaju reklama i brendova, da kupujete i nefirmiranu odeću i hranu s pijace, postaće i samo sklono tome da manje povezuje kvalitet i dopadanje s reklamom koju je videlo na televiziji. Reklama će mu biti samo jedna u nizu informacija kojima raspolaže, kao što bi i trebalo da bude.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

brendoviistraživanjemocreklamešopinguticajzene
Komentari (0)
Dodaj komentar