Naći vreme za vežbanje

"Nemam vremena za vežbanje", jedan je od najčešćih izgovora zašto ne vežbamo, zašto se ne krećemo više, dok nam se kilogrami gomilaju a telo postaje sve slabije i sve bolešljivije. Međutim, taj izgovor je samo to: izgovor. I to prilično slab, jer vreme za vežbanje nije toliko teško naći.
Naravno, kad nakon s posla umorne dođete kući, i tek tu vas sačeka gomila obaveza i malo ili nimalo pomoći ostalih ukućana u obavljanju tih poslova, zaista može delovati sumanuto ideja da u sav taj haos "uglavite" još i vreme za vežbanje, naročito ako vežbanje zamišljate onako kako ga vidite u nekim magazinima, sati treniranja u blistavoj teretani ili, možda, sati ovih i onih vežbi u vašem sopstvenom stanu u kome nema ni muža ni dece koji bi vas mogli prekidati. Pri tom se zaboravlja da vežbanje ne mora da izgleda kao u časopisima.
Ukoliko, kad idete u prodavnicu po bakaluk ili na pijacu po sveže namirnice, maksimalno ubrzate korak, i to spada u vežbanje. Ukoliko na treći sprat ne idete liftom, izuzev kad nosite desetak kila stvari iz prodavnice, i to je vežbanje – još je i bolje ako na deveti sprat idete pešice. Možete stanicu-dve ranije da siđete s autobusa i ostatak puta do posla pređete peške, ili da prvo prošetate nekoliko stanica (ili ih pređete brzim korakom), i to je kretanje. Dok ujutru pristavljate vodu za kafu ili dok ste u kupatilu, možete uraditi nekoliko polusklekova, onako usput. Kad se ukočite od sedenja pred kompjuterom, možete uraditi nekoliko čučnjeva – prijaće vam. I tako redom.
Nema ničeg lošeg ni u jednočasovnom treniranju dvaput ili triput nedeljno, ali takvo treniranje nije jedini način da vežbate niti da budete u formi. Podjednako je efikasno, ako ne i efikasnije, da izbacite što više izbegavanja kretanja (automobilom ili autobusom umesto peške, liftom na prvi ili drugi sprat umesto peške, odbijanje da ustanete i razmrdate se iako sve počinje da vas boli koliko ste se ukočile od sedenja…) – a to uopšte ne uzima mnogo vremena, nekoliko minuta ovamo, nekoliko onamo, i daje odlične rezultate.
Svakako bolje nego da ne radite ništa tim povodom, izuzev da i sebe i druge pokušavate da ubedite da vi za vežbanje nemate vremena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bezvoljnostnedostatak vremenaumorvežbanjevremežene
Komentari (0)
Dodaj komentar