Najteža pitanja na razgovoru za posao

Konkurisali ste za posao i izgleda da se vaša radna biografija koju ste poslali dopala vašim potencijalnim šefovima. U svakom slučaju, dopala im se dovoljno da bi vas poslali na razgovor za posao. Kao pametna i ambiciozna žena, želite da na taj intervju odete što je moguće spremnije, što znači da želite da imate unapred spremljene odgovore na najrazličitija moguća pitanja. Većina pitanja koja se na ovakvim razgovorima postavlja je šablonska, ali neka se i razlikuju, pa se pitate – a koje je najteže pitanje koje bi mogli da vam postave? I, naravno, koji je ispravan odgovor na takvo pitanje? Evo nekih „teških“ pitanja i kako bi bilo dobro da odgovorite.

Jedno od „trik“ pitanja je sledeće: kada bismo pozvali vaše kolege, šta bi nam rekli o vama? Na to pitanje se uspaničite, jer već zamišljate kako stvarno zovu vaše kolege, kako ona alapača s kojom ste delile kancelariju prepričava svaku vašu greščicu, kako se ispostavlja da niste ni znale da ste nekome stale na žulj, a ta vam se osoba sveti pričajući ružne stvari o vama… Stop! Bez ovakvog razmišljanja! Zaista nije verovatno da će se bilo ko u toj meri raspitivati o vama (recimo, vas 50 konkuriše za to radno mesto i sad će neko da ide u 50 različitih firmi i da ispituje zaposlene u svakoj od njih – ko ima toliko vremena za gubljenje?). Ono što ljudi koji vam postave to pitanje žele jeste da vide vašu reakciju – dobro bi vam bilo da budete nasmejane i samouverene (naravno, ne da kao „ćurkica“ cvrkućete kako vas svi vole), a ne da izgledate isprepadano zbog „tragova prošlosti“.

Drugo pitanje koje često isprepada kandidate za posao jeste: dajte mi tri predloga kako da… Tu nema tačnog ni pogrešnog odgovora, ali se osetite kao na testiranju i uplašite se da ne pogrešite. Bez straha! Ono što poslodavac želi da vidi jeste način na koji razmišljate, kao i kojom brzinom reagujete – dakle, nemojte ga ostaviti da čeka „sto godina“, već pokušajte da smislite tri efikasna načina za pristup imenovanom problemu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar