Ne gnjaviti dežurnog?

Žene (pa i muškarci, što se toga tiče) često izbegavaju da idu lekaru dokle god problem ne postane zaista ozbiljan. Ako ih uhvate neke zdravstvene tegobe u vreme kada samo dežurni lekari rade, najčešće neće želeti da "gnjave dežurnog", već će čekati neko normalno radno vreme lekara. Naravno, nadaće se i da će tegobe uskoro proći same od sebe, pa da lekaru uopšte neće ni morati da idu. Za neke vrste tegoba ovaj rezon je u redu; zaista nema razloga da zovete hitnu pomoć ako dvaput kinete. Ipak, ima nekih simptoma koje nipošto ne bi trebalo zanemariti, već se smesta treba obratiti dežurnom ukoliko ih osetite. Evo koji su i šta bi mogli da znače.
Iznenadni ili neobjašnjivi gubitak svesti (nije vas neko, kao u crtaću, udario bejzbol palicom po glavi): ovakav gubitak svesti može da signalizuje atipičan rad srca (što može da bude opasno po život), plućni tromb ili krvarenje u mozgu. Kao što vidite, nimalo naivne stvari – zato ne oklevajte da zovete hitnu pomoć ako vam se to desi (kad se osvestite, naravno) ili ako se nekome pred vama to desi.
Bol u grudima, otežan govor, utrnulost lica, ruke ili noge: ovi simptomi mogu da ukažu na srčani ili moždani udar. Naravno, ako vam je, recimo, ruka utrnula jer ste dugo ležale na njoj, to svakako nije razlog za brigu; ovde se radi o simptomima kojima ne znate uzrok – na primer, ruka vam je utrnula iako niste ležale na njoj niti ste uradile bilo šta što bi otežalo protok krvi kroz nju.
Gubitak daha (i opet, onda kada ne znate otkud i zbog čega taj gubitak daha): može da znači da je došlo do plućnog tromba ili perforacije pluća (potencijalno smrtonosno), pneumonije ili astme.
Visoka temperatura uz utrnulost vrata, konfuziju ili otežano disanje: moglo bi da se radi o upali pluća (visoka temperatura nije tipična za upalu pluća, ali može da se desi), meningitisu ili nekoj drugoj ozbiljnoj bakterijskoj infekciji.
Kao što vidite, svi ovi simptomi mogu da budu signal za neke veoma ozbiljne probleme. Zato, ne šalite se svojim zdravljem (moguće i životom), zaboravite na rezon: "Ju, šta mi je – ma, valjda će proći", i nemojte se stideti da se obratite dežurnom lekaru – u bilo koje doba. Zato i postoje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dežurni lekaropasnostsimptomizdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar