Ne ispravljati manire nepoznatih

Niko ko je lepo vaspitan neće baš uživati kada čuje druge da psuju, naročito ako im je svaka treća reč psovka. Nije bitno da li se radi o osobi koja vam je bliska ili o potpunom neznancu čije psovke slučajno čujete. Ipak, ma koliko psovanje bilo nepristojno, najpreporučljivije je da ne reagujete ako se radi o vama nepoznatim osobama.
Za ovo pravilo postoje kako praktični razlozi, tako i razlozi pristojnosti. Nije svakom lako da ga poštuje – ima ljudi koji su sami pristojni, ali im ne pada teško da ignorišu tuđu nepristojnost, ali ima i onih kojima tuđa vulgarnost baš smeta, naročito ako se radi o mladim osobama. Recimo, čujete dva tinejdžera ili dve tinejdžerke da psuju, svaka treća reč im je psovka koja je inače vulgaran izraz za seksualni akt, i pomislite da bi decu ipak neko trebalo da nauči prikladnom ponašanju, kad već to njihovi roditelji nisu učinili. I prigovorite im zbog rečnika koji koriste. Rezultat?
Mislite da će barem pocrveneti kad im prigovorite i postiđeno se udaljiti? Ili da će se izvinjavati zbog nepristojnosti? Neće. U boljoj varijanti, opsovaće vas što im prigovarate i govorite im šta da rade i kako da se ponašaju a da vas niko ništa nije pitao. U goroj varijanti, dobićete batine. I to su ujedno bili i praktični razlozi za neprigovaranje nepoznatima – ne postižete ništa pozitivno, samo sebi pravite neprijatnost, i još dolazite u opasnost da budete povređeni.
A razlozi pristojnosti? Ujedno su i vaspitni razlozi. Time što nepoznatima prigovarate zbog psovanja dajete im loš primer. Naime, nepristojno je i prisluškivati tuđ razgovor (dešava se da je nemoguće da nečiji razgovor ne čujete, ali tada je stvar pristojnosti pretvarati se da ništa niste čuli), a samo tako ste uopšte mogli saznati kakav rečnik ta nevaspitana omladina koristi. Jednim nepristojnim gestom teško da možete suzbiti drugi.
Šta učiniti onda kako biste pospešili pristojnost i lepe manire među mladima? Učiti onu mlađariju s kojom jeste bliski (sopstvenu decu, unuke, rođake onoliko koliko njihovi roditelji dopuštaju, svoje učenike ako ih imate…), i to, najbolje, sopstvenim primerom. Na kraju krajeva, ni vi ne biste voleli da neko vama potpuno nepoznat govori vašem detetu kako da se ponaša, zar ne?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ispravljanjemanirinaspitanje
Komentari (0)
Dodaj komentar