Ne odgovaraju vam na mejlove

Elektronska pošta je veoma praktična stvar – momentalno nekome pošaljete ono što je potrebno poslati, vrlo je jeftino, i na takve poruke je vrlo lako brzo odgovoriti. Problem nastaje kada vam ne odgovaraju na mejlove; tada elektronske poruke prestaju da budu efikasan način komunikacije.
Da ne bude zabune, ne govorimo ovde o takozvanom spamu, ni o mislima koje su vam u trenutku dosađivanja pale na pamet pa ste ih putem elektronske pošte podelili sa svima koje znate, o lančanim porukama koje se šalju na sve adrese koje imate i koje su uglavnom o fenomenalnim dobrim stvarima koje će se desiti onima koji ih smesta proslede dalje i o grozotama koje će zadesiti one koji ih ne šalju ili, još gore, izbrišu. Govorimo o kratkim, bitnim porukama, bilo poslovnim, bilo privatnim, u kojima koncizno kažete ono neophodno i želite da vam primalac potvrdi da je poruka stigla do njega, a kada je to potrebno, i da iznese sopstvene sugestije. A ne dobijete nikakav odgovor, i počinjete da se pitate da li bi bilo bolje da se, uprkos dvadeset i prvom veku, vratite telefoniranju i ličnom obraćanju kada se radi o važnim stvarima.
Najkraće moguće: kada se radi o bitnim stvarima za koje želite potvrdu u najkraćem mogućem roku da su primljene k znanju, ili je neophodno dogovoriti se o nekim detaljima, bolje je poslužiti se telefonom ili lično razgovarati. Elektronska pošta jeste izuzetno delotvorna, ali to mnogi zloupotrebljavaju, tako da je većina ljudi zatrpana gomilom virtuelnog đubreta. Verovatno i sami znate kako to izgleda – taman raščistite elektronsko sanduče od nebitnih stvari, a već vam stiže novo, ako nije stiglo još u toku raščišćavanja. A vi ipak imate i drugog posla a ne samo da proveravate mejlove i razvrstavate ih po važnosti. I onda se lako može desiti, i vama i drugima, da bitne poruke ostanu zaturene u gomili nebitnih. Plus je tu uvek i svest da ta elektronska porukica neće nikud pobeći i da na nju možete odgovoriti i kroz deset minuta, biće to dovoljno brzo – samo što kroz deset minuta budete okupirani nečim drugim.
Zato, makar i delovalo kao korak nazad, kada se radi o nečemu na šta vam je odgovor potreban odmah, praktičnije je razgovarati lično, ili telefonom ako razgovor uživo nije moguć. Alternativna mogućnost je da pošaljete mejl, a odmah zatim SMS porukom obavestite tu osobu o mejlu i kažete da vam je potreban odgovor u najkraćem mogućem roku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

e-mailinternetkulturazenezivot
Komentari (0)
Dodaj komentar