Ne preterivati s opterećivanjem prijatelja

Potpuno je normalno poveriti se prijateljima, za to prijatelji, između ostalog, služe. Mnogo pomaže kada vas sasluša neko kome verujete, neko vama drag. Ipak, treba imati mere, jer će malo ko biti voljan da pedeset puta sluša istu priču, naročito ako ne može da pomogne.
Verovatno i vi znate nekog ko ne prestaje da se žali na ovo ili ono. Nešto od toga su opšta mesta – skupoća, ružno vreme, politika – a nešto su malo specifičniji problemi; u svakom slučaju, takve osobe bi stalno da ih slušate. To postaje zamorno, a nekad ume da bude i veoma neprijatno, recimo, milioniti put vam se žali da je boli zub, razjapi usta i traži da pogledate, uz to, verovatno zbog pokvarenog zuba, ima i jako neprijatan zadah, a vi niste zubar niti o stomatologiji znate bilo šta što bi njoj moglo da bude upotrebljivo. Naravno, nikako da ode kod zubara, samo nastavlja da se žali.
Nema efekta takvim osobama predlagati šta da učine; ako je problem taj što su bolesne, znaju i one da bi trebalo da odu kod lekara, ali i dalje ne idu, jer "lekari nemaju pojma" (još manje ga imate vi, vaša struka nema veze s medicinom, ali, eto, takve osobe bi da se žale). Vrlo često takve osobe znaju šta bi trebalo da učine, ili znaju da u tom trenutku ništa ne može da se uradi i da od kukanja nema koristi, ali se neretko i ne trude da nešto zaista reše, kao da žele da i dalje imaju problem pa da mogu da se žale na njega.
Šta s takvim osobama? Odrediti neku granicu; odrediti koliko ste u stanju da trpite takvu priču, a kad tu granicu pređu, reći im da je cela priča ponovljena veliki broj puta, da dalje ponavljanje nema nikakvu svrhu, i promeniti temu. I tako svaki put kad krenu po starom. Da li ćete zbog toga biti loša prijateljica? Ne – vi ste prijateljica, a ne šalter za žalbe. Moguće je da ćete time učiniti uslugu takvoj osobi, da će je to što više ne može da vam se žali pokrenuti da nešto uradi. Možda se to neće desiti, ali ako ostanete uporne, makar će prestati da vas "davi". U nekim slučajevima, prestaće i da kontaktira s vama – u tom slučaju nije ni želela prijateljicu, nego šalter za žalbe.
A ako vi imate običaj da se stalno žalite? Bilo bi dobro da budete svesne da to niko neće dugo trpeti, i da vam je izbor ili da se manje žalite, ili da ostanete bez ikoga ko bi hteo da vas sasluša.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

prijateljiteretzene
Komentari (0)
Dodaj komentar