Ne sviđa vam se, a traži preporuku

Za nalaženje dobrog posla najčešće su potrebne preporuke, i može se desiti da neko od vas traži da mu napišete preporuku za posao koji traži. Preporučivati nekog je i u najboljim uslovima nezgodna stvar, a još je i nezgodnije kada se radi o osobi koja vam se nimalo ne dopada.
Ukoliko toj osobi ne napišete preporuku, može vas optužiti da joj uništavate šanse da dobije posao – veoma neprijatna optužba, naročito u vreme kada je do posla sve teže doći. A opet, čak i ako se radi o nekome ko vam je drag kao prijatelj, kako možete da garantujete da će se ta osoba dobro ponašati na poslu? Može da vam bude super kao prijatelj, a neodgovoran ili nekompetentan, pa biste tom preporukom mogle da oslabite sopstveni kredibilitet, što vam baš i nije potrebno.
Ako se radi o osobi koja vam je nesimpatična, još je i lakše da vas optuži da zbog antipatije odbijate da joj napišete preporuku. U takvoj situaciji vredi se zapitati kakva je ta osoba na poslu, onoliko koliko vam je poznato. Da li je kvalifikovana? Da li je odgovorna, da li je sposobna? Sebe radi, da vas kasnije ne bi grizla savest, pokušajte da odvojite lična osećanja od onoga što znate o toj osobi u profesionalnom smislu.
Smatrate da ta osoba jeste kompetentna kao radnik? Razmislite da li ste vi u stanju, s obzirom na negativne emocije koje imate prema njoj, da joj napišete zaista pozitivnu preporuku ili bi vaša preporuka ispala uvijena pokuda, što bi se loše odrazilo na tu osobu.
Ukoliko verujete u profesionalne sposobnosti te osobe i smatrate da ste u stanju da je iskreno pohvalite, napišite joj preporuku – vi ćete se posle toga osećati dobro jer ste uradile nešto pozitivno. Međutim, ako smatrate da niste u stanju da napišete takvu preporuku, ili tu osobu smatrate lošom na poslu, ili o njenim poslovnim sposobnostima i navikama jednostavno ne znate dovoljno, nemojte dovoditi u pitanje svoj kredibilitet, već odbijte, uz obrazloženje da je ne poznajete dovoljno i da niste u stanju to da joj uradite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dilemaodgovornostposaopoverenjepreporukažene
Komentari (0)
Dodaj komentar