Ne tretiraju vas u skladu s novom pozicijom

Pre izvesnog vremena ste se zaposlili. Radno mesto na koje ste primljeni je bilo dobro, ništa specijalno, ali očekivali ste da ćete, ako se dobro pokažete i stvarno se potrudite, napredovati. Vredno ste radili, zalagali se i vaš trud je nagrađen – unapređeni ste (na primer, bili ste sekretarica, pa ste postali lični asistent svom šefu). Naravno, bile ste jako zadovoljne zbog unapređenja – dok niste primetile da, izgleda, samo vi konstatujete da ste unapređene. Naime, kao da vaše kolege očekuju od vas da i dalje obavljate sve one sitnice koje su vam nekada bile u opisu radnog mesta (kuvanje kafe je tipičan primer). Sad vama ništa nije jasno.

Da li je to unapređenje samo mrtvo slovo na papiru (dobro, i plata vam je povećana, ali osim toga), ili se, možda, radi o tome da su vaše kolege ljubomorne na vaš uspeh, pa se trude da vas ponize? Nisu vam delovali kao takve osobe, a opet, ne možete nikad biti sigurni – ljubomora može navesti ljude na svakakve ideje, pa i na sprovođenje tih ideja. Niste sigurne na čemu ste zapravo, a još manje ste sigurne kako da postupite; nekako vam ne izgleda kao dobra ideja da se, odmah nakon unapređenja, žalite šefu – još bi mogao da pomisli da niste dorasli novom poslu. Šta učiniti?

Što se razloga za ponašanje vaših kolega tiče, oni mogu biti različiti. Može se, zaista, raditi o ljubomori, a može se raditi i o tome da samo po inerciji traže od vas ono što su navikli da traže od vas – možda vas vide kao prijatnu osobu koja hoće svima da učini (i koja kuva odličnu kafu), pa vam upućuju iste zahteve kao i ranije. U redu, to lepše zvuči, ali vi niti imate kada da obavljate sve te posliće koje traže od vas da obavite, niti je to i dalje vaš posao. Dakle, kako se poneti?

Ono što možete da učinite jeste da počnete da se ponašate u skladu s novim radnim mestom. Dakle, nemojte više biti nova osoba u firmi, stažista (ako ste to bili), potrčko za sve – i nemojte čekati da vam drugi kažu šta da radite, već preuzmite inicijativu. Napravite nove vizitkarte na kojima je naznačeno koji posao sada radite, promenite potpis na elektronskoj pošti, kada se predstavljate strankama, nemojte se ponašati kao nasmešena sekretarica (ili šta ste već bili), već se, i dalje nasmešeno, predstavite kao direktorov lični asistent (ili šta ste već sada). Kuvanje kafe i ostale sitnice koje se očekuju od nove osobe u firmi? Kada vas neko zamoli da uradite nešto od toga, uputite ga na novu „novu osobu u firmi“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar