(Ne)udobno spavanje

Neprijatan bol u leđima i vratu može da ometa svakodnevne aktivnosti, posebno ukoliko pređe u stalan, dosadan problem. Uzroci ovog stanja mogu biti raznovrsni, od nepravilnog držanja tokom detinjstva i adolescencije koje nije na vreme ispravljeno, do kancelarijskog „sedećeg“ posla, ali i – neodgovarajuće podloge za spavanje. Ljudi najčešće nisu ni svesni koliko dobar izbor kreveta može da utiče na pravilan položaj kičme i, samim tim, na umanjenje/nestanak ukočenosti i bola. Ponekad je čak i nesanica delimično prouzrokovana lošim položajem tela pri spavanju.

Mnogi doktori najpre će preporučiti „tvrd“ krevet kao idealnu podlogu za spavanje. Međutim, to nije pravilo: izbor čvrstine podloge u velikoj meri zavisi od načina na koji spavate. Osobama koje, recimo, najčešće spavaju na stomaku uglavnom se preporučuje mekši krevet, jer je u tom slučaju „reljefnija“ površina tela u dodiru sa podlogom. Takođe, spavači na stomaku ne bi trebalo da stalno koriste jastuk – vrat se već nalazi u „neprirodnoj“ poziciji (osim ako ne spavate sa nosom zabijenim u dušek).

Važan faktor udobnosti prilikom spavanja jeste i količina slobodnog prostora. Bez obzira na potrebu za (povremenim) zagrljajem ili bliskošću, mora postojati vreme u toku noći kada će oba partnera moći da se u potpunosti ispruže ili prevrću. Takođe, poželjna je odgovarajuća dužina kreveta (često se desi, npr, da jednoj osobi krevet sasvim odgovara, dok druga „jedva staje“).

Pre eventualne kupovine, najbolje je sebe testirati i oprobati razne vrste kreveta. Zabeležite svoje utiske prilikom putovanja ili posete prijateljima, i na osnovu toga pokušajte da procenite kakvo „noćno gnezdašce“ odgovara vašem stilu spavanja…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar