Nedostatak samopouzdanja zbog malih stvari

Samopouzdanje je svakom neophodno bar u nekoj meri, a neretko smo skloni da, kad je o tome reč, skoro u potpunosti zavisimo od drugih (koji su promenljivi) i da samopouzdanje gradimo ili rušimo na osnovu sasvim malih stvari.
Nije nikakva retkost da nam samopouzdanje opadne zbog sitnica, i to zbog sitnica na koje nemamo nikakav uticaj. Prijateljica je otkazala viđenje ili je bezobrazno zakasnila. On nije pozvao onda kada je rekao da će zvati. Niko vam nije čestitao na uspešno obavljenom poslu. Niko nije ni primetio da imate novu frizuru, cipele ili tašnu, a kamoli da vam uputi kompliment. A takve stvari se stalno dešavaju – neće vam neko uputiti kompliment svaki put kada bi vam to prijalo, neće svi primetiti svaku promenicu na vama; dešavaće se da se neko ponese bezobzirno ili da bude sprečen da se pojavi.
Ako se i inače osećate nesigurno, ako vam samopouzdanje u najvećoj meri zavisi od drugih i njihovog raspoloženja, onda vas svaka sitnica pogodi i osetite se kao da je to uvreda upućena lično vama, jer vi ne valjate, i "žderete" se zbog toga. A ukoliko saznate da to što vam koleginica nije uputila kompliment za novu frizuru nije zato što ništa sem sebe ne primećuje, već zato što joj je ćerkica bolesna pa samo na to misli, osetite se još i lošije, jer razmišljate o komplimentu za frizuru dok je nečije dete bolesno.
Postoje i dame koje imaju sklonost ka samounižavajućim komentarima kako bi delovale kao osobe koje realno sagledavaju stvari, i kao takve pristupačne (naravno, to nije jedini razlog koji neko može imati za samounižavajuće komentare, nekada je to zapravo kamčenje komplimenata). Ukoliko nekad kažete nešto unižavajuće o sebi, to ne mora imati negativne posledice; međutim, ako sebe večito nazivate glupom guskom, u to ćete vremenom poverovati, što nimalo neće pomoći vašem samopouzdanju.
Šta učiniti? Sagledajte širu sliku. Vi ste osoba koja je uspešno završila školovanje, zaposlila se u vreme kada je posao teško naći, ima muža koga voli i divnu decu, dobra je u kuvanju, ume da uživa u dobroj knjizi… To je bio samo primer, ideja je da sagledate svoj život i nađete šta vam je dobro uspelo u njemu – i bez izgovora da se nešto ne računa jer se podrazumeva, ne podrazumeva se ništa, i vaš uspeh u ovome ili onome nije nešto što je uspelo svakom – a vama, eto, jeste, što znači da mora da ste nešto dobro uradile.
Kada tako posmatrate stvari, ni sitni zlobni komentari ili to što je neko nešto propustio da kaže ili učini neće vam više padati teško – pa, nećete valjda da se nervirate svaki put kad je neko mrzovoljan ili zamišljen, niti ćete kao uvredu lično vama da shvatate to što neko nije sposoban da organizuje sopstveno vreme pa kasni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

male stvarinesigurnostsamopouzdanježene
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Aleksandra Milenković

    Ne dozvolite da vam samopouzdanje zavisi od tuđih komentara i komplimenata. Ne mora niko primetiti vašu novu frizuru, tašnu, cipele… Kupili ste ih zbog sebe, a ne zbog drugih, i bitno je da se vama sviđaju. I oprezno sa komplimentima. Žene ih ne upućuju drugim ženama uglavnom zbog zavisti. Verbalne komplimente uglavnom upućuju slatkorečivi muškarci, kojih se u životu klonite. Takođe, klonite se i onih koji su skloni čestoj promeni raspoloženja. Sve u svemu, šta neko o vama misli i kako vas dozivljava pokazuje delom, a ne rečima.