Nemojte reći trudnoj prijateljici… (3)

Mnogi smatraju da je trudnoća jedna od najlepših tema za razgovor, nešto čemu je teško odoleti. To jeste tako, ali određene komentare bi ipak bilo bolje zadržati za sebe – neke stvari vas niko nije pitao, ili ne želi da ih čuje od vas.
(Ubacite ime bebe)? Stvarno? Hm… Interesantan izbor. Jeste, ako nije želela komentare, trebalo je da buduće ime za bebu zadrži za sebe, ali ipak je i dalje nepristojno komentarisati ako vas nije direktno pitala za mišljenje. Odabrati ime za svoju bebu je dovoljno teško i bez nezatraženih komentara o tome kako ste znali jednu (ubacite ime) u osnovnoj školi koja kao da se nikad nije kupala.
To što piješ je kafa bez kofeina, zar ne? Još jedna od "ne tiče vas se" situacija. Šta ona jede i pije je njena stvar. Nema veze koliko ste vi horor priča čuli o konsumiranju kofeina tokom trudnoće, ako niste doktor koji joj vodi trudnoću, zadržite te komentare za sebe, inače će ispasti da je osuđujete zbog toga što je loša (buduća) majka. Njeno telo, njena (nerođena) beba, njena stvar. Isto se odnosi i na komentare o sušiju, alkoholu i ostaloj hrani i piću. I na komentare o cigaretama – čula je i ona koliko su štetne, i ako ih nije sama ostavila barem u toku trudnoće, neće ih ostaviti ni na vaš nagovor.
Obavesti me kad budeš blizu četvrtog meseca. U mojim si molitvama, nadam se da će ti uspeti. Verovali ili ne, ovakvi komentari nisu retki. A ne bi smeli da postoje uopšte. I bez bilo kakvih podsećanja sa strane, ona je svesna postojećeg rizika od pobačaja, a ako joj se to već dešavalo, ni najmanje ne želi da je podsećate na to.
Bebice su divne i slatke, ali kad dođe do puberteta… Budite pozitivni. Recite joj da su bebe slatke, pričajte joj kakve je sve lepe stvari očekuju kad mališan dođe na svet i ne pominjite kakve nezgodne promene raspoloženja imaju dvogodišnjaci ili tinejdžeri. Ukoliko bude želela vašu pomoć onda kad do takvih stvari dođe (ako do njih dođe, ima dvogodišnjaka i tinejdžera koji uopšte nisu problematični), tražiće je. Do tada je bebac koji joj raste u stomaku i više nego dovoljan da joj zaokupi pažnju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

izbegavatirazgovortrudna prijateljicazene
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Aleksandra Manojlović

    Normalno je da ne treba postavljati pitanja lične prirode kao što ne treba ni komentarisati bilo šta vezano za privatan život osobe koju doživljavate kao prijatelja. O tome ne treba ni da razmišljate. Ali nismo svi isti – razlikujemo se. Postoje osobe koje vam o sebi neće reći ni jednu jedinu reč, ali će zato o vama znati i više i bolje od vas samih. I stalno će vam deliti savete za sve i svašta, pošto sve znaju najbolje, ali od silnog savetovanja drugih, jedino još nisu stigle i uspele da urede sopstveni život.