Niste dovoljno dobre

Povremeno izgleda kao da su standardi danas postavljeni nemoguće visoko. Kad slušate o nekim uspešnim ženama ili o uspešnom bilo kome, i šta su sve postigli pa i dalje postižu, nije teško sebi izgledati kao gubitnik. A dešava se da vas i okolina navodi na ideju da niste dovoljno dobre, i to strahovito oneraspoloži.
Uvek je moguće biti bolji. Koliko god dobri bili, koliko god uspešni, sposobni, umešni, uvek je moguće biti još bolji. Ako ste vrhunska kuvarica (moguće i da vam je to karijera), uvek može još bolje. Šta god da radite na poslu, mogle biste to i bolje. Mogle biste da budete bolja majka, bolja supruga, bolja ćerka, bolja prijateljica, bolja sestra, bolja… Sve to stoji. Ali to ne znači da već sada niste dobre – a svakako ne znači da niste dovoljno dobre, kao što nam naši strahovi i prečesto govore.
U nekim stvarima je moguće reći da neko nije dovoljno dobar – recimo, možda niste dovoljno dobre u košarci da biste njom mogle profesionalno da se bavite (da li uopšte želite da budete profesionalna košarkašica?). Ali, za neke stvari merila nema, ne u tom smislu. Jasno je da će žena koja u potpunosti zanemaruje svoju decu (ili ih i dodatno zlostavlja) biti smatrana lošom majkom, ali ovde ne govorimo o tome. Govorimo o svim onim divnim ženama koje se zaista trude, daju sve od sebe, kako znaju i umeju pokušavaju da postignu sve što treba postići, i opet imaju utisak da nisu dovoljno dobre.
Jeste dovoljno dobre. Tačno je da biste mogle i bolje – svako bi mogao da bude bolji nego što jeste. Međutim, i ovakve kakve ste sada, ako se trudite koliko možete, definitivno ste i više nego dovoljno dobre (ako u nečemu baš niste dobre, možda se radi o tome da to nije za vas – recimo, nema svako sposobnost da bude dobar trgovac, delom se to može naučiti, ali se delom radi i o talentu koji postoji ili ne postoji, i tada ne bi bilo loše razmotriti ideju da se bavite nečim drugim, što bi vam više odgovaralo). Dobre ste, i možete samo da budete još bolje – uz trud, to ćete vremenom i postati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

standardnivisokizena
Komentari (0)
Dodaj komentar