Niste niko i ništa

Mnoge dame imaju veliki problem: osećaju se potpuno bezvredno, kao da su niko i ništa, nesposobne, bolje im je da ćute tu gde su jer ni za toliko nisu. A nije tako. Niste bezvredne. Divne ste, sposobne i pametne, i ne treba nikome, pa ni sebi, da dozvolite da vas ubedi u suprotno.
Samo, ukoliko se osećate bitno i vredno koliko i prosečna gnjida, kako sebe uveriti u suprotno? Kako sebe uveriti da jeste bitne? Za početak, cenite sebe. Nemojte se stideti naroda kojem pripadate, mesta rođenja, obrazovanja koje imate (ili nemate), svog materijalnog stanja, svojih godina, svoje vere, toga koga volite, svog izgleda, onoga što vam se dešavalo ili što vam se dešava. Ispravite se i budite ponosne na sebe. Donesite odluku da se osećate dobro u vezi sa samom sobom, i pridržavajte se te odluke. Izborite se za dobar život kakav zaslužujete i zaboravite ideju da vam je potrebna nečija dozvola za to. Potrebna vam je samo vaša sopstvena dozvola – dajte je sebi!
Moć da promenite sopstveni život je u vašim rukama. Ne u rukama vašeg šefa, vaših roditelja, bračnog ili vanbračnog partnera, prijatelja, poznanika, dece. U vašim je rukama – iskoristite to! Svakog dana uradite bar jednu stvar koja čini da se osećate dobro. Takođe, osmislite šta ćete sve učiniti da poboljšate svoj život. Nemate šanse? Imate ih – pružaju vam se svakog dana. Iskoristite ih i pobrinite se za svoje potrebe na svim poljima.
Razmotrite stvarno stanje stvari i budite zahvalne za ono što imate. Nikom nije toliko loše kao vama? Neće biti. Ima onih koji ne vide, ne čuju, ne mogu da govore, umiru od gladi ili od bolesti… Da li se sve navedeno, i još mnogo toga ometajućeg, može reći i za vas? Dakle, nešto ipak imate – obrok, krov nad glavom, posao, imate neke ljude u svom životu… Šta god da imate, daleko od toga da nemate ništa, i mnogo je onih koji su u lošijoj situaciji nego vi. Budite zahvalne za ono što imate (naravno da to ne znači da ne treba da pokušavate da dobijete više) i cenite to.
Osetićete se mnogo bolje ukoliko uspete nešto da uradite. Može i nešto sitnije, za početak, a veoma će vam pomoći ako imate nekakav lep cilj kojem težite i ka kojem, korak po korak, idete. Tu krupniju stvar svakako da nećete ostvariti preko noći, ali ako možete da posmatrate kako polako napredujete prema tome (nekad se napravi i korak unazad, ili se ide okolnim putem), kako se polako približavate svom snu ili već nečemu što želite, teško da ćete se osećati kao da ste niko i ništa. I, nemojte da vas zaustavi nesigurnost, neka prepreka ili ideja da ste vi žrtva. Postoji izreka da ste, ukoliko nemate plan za sebe, samo deo tuđeg plana – ne dopustite da vam se to desi, već se pobrinite za sebe.
Ne dopustite obeshrabrenosti da prevlada. Sasvim je moguće da se nalazite u teškoj situaciji i da osećate da vam ništa ne ide, ali nije baš da vam ništa ne ide. Da vam apsolutno ništa ne ide, ne biste bile u prilici ni ovaj članak da pročitate, zar ne? Ne kažemo da je čitanje ovog članka uspeh samo po sebi, ali svedoči o tome da ste i dalje žive, da ste preživele sve nedaće koje su vas do sada snašle. Setite se šta ste sve do sada preturile preko glave. Nije sve išlo glatko, ali uspele ste, preživele ste – a to znači da ste hrabra žena sposobna da se snađe i da opstane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nedostatak samopouzdanjanesigurnostnezadovoljstvoniko i ništasamopouzdanje
Komentari (0)
Dodaj komentar