Nisu „oni dani“, ali…

Nekada vaše telo ume zaista da vas zabrine, recimo, krvarenjem, i to onda kada mu vreme nije. Uredan vam je ciklus (ili nije, ali znate kako izgleda kad dobijete menstruaciju), a onda se odjednom pojavi nekoliko crvenih tačkica. Nije to ništa mnogo – ali problem je što tog krvarenja, ma koliko neznatno bilo, ne bi trebalo da bude uopšte, i šta se tu dešava? Evo koji su najčešći uzroci krvarenja koje ne spada u „one dane“.

Hlamidija ili gonoreja: dešava se da „krvuckanje“ bude simptom ovih bakterijskih seksualno prenosivih infekcija. Još neki prateći simptomi ovih bolesti su bol u donjem abdomenu i gust žućkast sekret, ali može se desiti – često se i dešava – da ne bude nikakvih simptoma. Ukoliko ste vodile ljubav bez kondoma, bilo bi dobro da posetite ginekologa kako biste otklonile sumnju da se radi o infekciji.

Oralni kontraceptivi: na početku korišćenja hormonalne kontracepcije može da dođe do tačkastog krvarenja. To krvarenje je posledica prilagođavanja organizma na sintetičke hormone. Ako i posle tri meseca uzimanja pilula tačkasto krvarenje ne prestane, ili je obilnije od nekoliko kapi, trebalo bi da posetite ginekologa.

Trudnoća: oko 25% žena u prvom tromesečju trudnoće ima tačkasto krvarenje. Ako mislite da je to moguć uzrok, uz pomoć kućnog testa proverite da li ste u drugom stanju, pa onda, sigurnosti radi (bez obzira na rezultat testa), posetite i ginekologa. Možete i preskočiti davanje para na kućni test i odmah posetiti ginekologa.

Seksualni odnos: ukoliko je odnos bio „divlji“, moguće je da dođe do sitne ozlede vaginalnog zida ili grlića materice, i da se pojavi mala količina jarkocrvene krvi. Ovo krvarenje bi trebalo da prestane u roku od nekoliko sati, a ranica će se zaceliti sama od sebe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar