Nisu primetili vašu ideju

Nekada se desi da na poslu imate zaista dobru ideju, koja bi doprinela vašoj firmi, bilo donošenjem profita, bilo boljom organizacijom (što, na kraju, opet poveća profit), bilo nečim trećim. Tada ume da bude zaista frustrirajuće ako vam ideju odbiju ili je čak i ne primete.
U slučaju da su vašu ideju kolege i nadređeni saslušali i odbili, možete se pomiriti s tim ili, ako ste zaista uvereni u njenu efikasnost, a nije vam pruženo uverljivo objašnjenje zbog čega je vaš predlog nemoguće primeniti ili zbog čega ne bi doneo dovoljno dobre rezultate, možete pokušati ponovo. Za to je dobra kratka papirna forma, u kojoj ćete nadređenima ukratko izložiti ono što vam je na umu, s naglaskom na tome šta bi to donelo firmi i šta bi to donelo vašim šefovima. Dobro bi bilo da od prve rečenice pređete na stvar, to jest da već prva rečenica bude nešto što govori o dobrim stvarima koje bi donelo implementiranje vaše ideje, jer mnogi šefovi, zbog pretrpanosti poslom, već na osnovu prve rečenice odluče hoće li čitati dalje – ako vam je prva rečenica uvod, lako se može desiti da ostatak i ne bude pročitan.
Na sastancima, u gužvi u kojoj svi pokušavaju da iznesu svoje mišljenje, neretko se desi da vašu ideju jednostavno prečuju. Mnogo je žena koje će to shvatiti kao da je njihova ideja odbijena, a zapravo samo je zbog gužve prošla neprimećeno. Šta tada? Nadvikivati se s kolegama? Postoji i elegantniji metod, a to je da posle sastanka ideju u pisanoj formi izložite šefu. Nemojte pomenuti da vaša ideja nije primećena na sastanku, to je nepotrebno. Umesto toga, napišite da ste ideju na sastanku izložile (kao što i jeste), i da se o nekim bitnim stvarima u vezi s njom nije razgovaralo, pa sada želite mišljenje svog nadređenog o tome. I ovde je dobro odmah preći na stvar, da smesta izložite suštinu i kako će to doprineti vašem šefu i vašoj firmi. Sve manje bitne detalje izostavite, jer nepotrebno produžavaju ono što vaš šef ima da pročita, a o tome se ionako može razgovarati kasnije – jednom kada ideja bude prihvaćena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

idejeignorisanjeposaozene
Komentari (0)
Dodaj komentar