Nizak pritisak, visok pritisak

Probleme s krvnim pritiskom imaju mnogi, a opet, o ovim problemima većina ne zna dovoljno. Ne znaju se simptomi koji mogu da ukažu na probleme s pritiskom, ne zna se koliko to može da bude ozbiljno… Zato nije loše reći ponešto o tome.
Kada se spomenu problemi s pritiskom, većina pomisli na povišen krvni pritisak. To nije bez razloga, jer kod nas pedeset odsto (verovali ili ne!) odraslog stanovništva ima povišen pritisak. To se nekad smatralo bolešću starijih, ali nije nemoguće da čak i deca imaju visok pritisak, naročito ako već imaju sužene krvne sudove (neadekvatna ishrana – previše brze hrane pune nezdravih masnoća lako može dovesti do ovog problema) i/ili neko oboljenje bubrega (do toga lako može dovesti konsumiranje nedovoljno vode, a previše sokova, naročito gaziranih).
Kada posumnjati na povišen pritisak? Prvi simptomi su potiljačna glavobolja i zujanje u ušima, nešto što se obično otpiše kao prolazna neprijatnost. Kasnije dolazi do krvarenja iz nosa, poremećaja funkcije srčanog mišića i bubrega, kao i problema s vidom. Kad uzmete u obzir to da povišen krvni pritisak izaziva probleme s vitalnim organima kao što su srce i bubrezi, jasno je da ishod može biti čak i smrtan. Povišen krvni pritisak kao bolest (a ne samo trenutno stanje zbog, recimo, naprezanja ili nerviranja) ustanovljava kardiolog, i on određuje tok lečenja. S povišenim krvnim pritiskom najčešće se može živeti bez drastičnih ograničenja, ali je oprez uvek neophodan.
Što se niskog pritiska tiče, on se najčešće i ne definiše kao bolest, jer retko napravi ozbiljne probleme. Uglavnom se sreće kod mlađih žena, mada ga, u suštini, može imati bilo ko, bez obzira na uzrast i pol, a glavni simptom je malaksalost. Javljaju se i vrtoglavica i nesvestica. Osobe koje pate od niskog pritiska imaju problema s razbuđivanjem pa je potreban oprez prilikom ustajanja (to jest, ne ustajati naglo) kako bi se izbegle vrtoglavica i nesvestica. Kofein pomaže samo privremeno. Pomaže i unošenje što više vode, a ako to opšte zdravstveno stanje dozvoljava, može da pomogne i povećan (mada ipak ne preteran) unos soli.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (10)
Dodaj komentar
  • Nemanja

    Imam 20 godina, i imam pritisak uglavnom oko 175/110, a osećam se odlično. Uopšte ne znam u čemu je problem.

  • Milena Bjelić

    Da se meni vrti u glavi, zuji u ušima i manta pred očima, ja bih otisla pravo kod lekara, ne bih kuckala po internetu.

  • Marko Tomic

    Niski i visoki pritisak, kao i puno drugih bolesti, vrlo dobro se liječe medicinskim gljivama.

  • Sara Tadić

    Imam 14 godina i odjednom je počelo da mi se povremeno zavrti u glavi. Šta da radim?

  • Gordana Petrović

    Nizak pritisak će me „oterati u grob“! Ja već godinama patim od niskog pritiska bilo da je prelaz između zime i proleća ili leta i jeseni, ili promena klime, meni pritisak pada. Najgore su te vrtoglavice, jer kad krene da mi se vrti, osećam se kao na ringišpilu i to traje ceo dan. Ne mogu da okrenem glavu ni levo ni desno jer mi je nekako čudno i neprijatno. Mrzim vrtoglavice. Pijem dosta tečnosti, ali mislim da više ni to nema veze, jer i kad jedem slano, meni je nekad pritisak srozan.

  • Ksenija Janaćković

    Imam nizak pritisak, 100 sa 60. Sad mi je 42 godine. Imam jake vrtoglavice, a kad mi se zavrti, onda mi počne i lupanje srca i preznojavanje, problemi sa vidom – sve mi končići šetaju ispred očiju. Smeta mi kad je sunce, sve mi se zamuti pa mi sve bude sivo. Imam probleme i kad radim vežbe i čim se malo zamorim ili počnem da trčim, meni se odmah zavrti u glavi. Išla sam i kod lekara, imam i spondilozu c3 i c5, ali ne mogu da mi pomognu, kažu to je tako i nema leka.

  • Milica Antić

    Imam dvadeset i jednu godinu i već dva dana osećam mučninu, vrtoglavicu i pospanost, a pritisak mi je 80 sa 60. Šta da radim? Je li za brigu?

  • Snežana Sukar

    Pre neki dan mi je prijateljica izmerila pritisak i našla da imam povišen, mada je varirao od 147 do 155 sa 90 do 97. Nemam glavobolja i nikad u životu ih nisam imala, niti imam baš tipično zujanje u ušima. Po prirodi sam nervozna osoba i da napomenem da sam bila sportista do svoje 30. godine pa i sad trčim rekreativno, a od pre neki dan sam ostavila cigarete. Što se tiče pritiska – ceo život imam nizak pritisak, čak sam se i lečila, jer je bio nepodnošljiv. Već nekoliko godina sam u klimaksu pa pretpostavljam da moj povišeni pritisak i sa tim ima neke veze, mada sam doskoro takođe imala ili nizak ili normalan 120/80.

  • Nadia Omerović

    Imam 33 godine i pre otprilike godinu dana počela sam da osećam svakodnevne glavobolje, a razlog je moj nizak pritisak. Doktor mi je prepisao lekove, ali sam morala prestati da ih pijem jer sam od njih dobila akne po licu. Šta sad da radim?

  • Ivana Roskićč

    Nizak pritisak zna da bude veoma mučan i neprijatan, zato i on treba da bude shvaćen kao bolest.