Nove hormonalne pilule

U medicini stalno nešto novo; tako postoje i nove hormonalne pilule. Prvo smo dobili hormonalne pilule sa sasvim malom dozom hormona, tako da su znatno ublaženi ili su i nestali negativni efekti njihovog korišćenja. Sada se otišlo i dalje – u zapadnim zemljama u prodaji su hormonalne pilule najnovije generacije, pilule koje ne samo da služe kao kontracepcija već imaju i sasvim novo dejstvo na menstrualni ciklus. Naime, žene koje piju ove pilule imaju samo četiri menstruacije godišnje.

Da li je to bezbedno? Lekari koji su radili istraživanje kažu da jeste, da su četiri menstruacije godišnje sasvim dovoljne za sve što bi, putem menstruacije, trebalo da se desi u ženskom organizmu. Kratkoročno gledano, negativnih posledica po žene koje uzimaju ove pilule nema; za dugoročne posledice zasad je nemoguće bilo šta reći, jer pilule nisu na tržištu dovoljno dugo da bi bilo šta moglo da se tvrdi.

Mnoge žene i njihovi partneri smatraju da su ovakve pilule odlična ideja. Nemali broj žena ima bolne menstruacije i ne bi imao ništa protiv toga da se to dešava četiri, umesto 12 puta godišnje. Pored toga, znatno manje bi razmišljale o onome što u toku menstruacije ne mogu da rade. Ideja se sviđa i njihovim partnerima – ređa nervoza i loše raspoloženje i po nedelju dana pred menstruaciju, ređi dani menstruacije kad njihove partnerke sve boli i nisu ni za šta… Zvuči veoma praktično.

S druge strane, mnoge žene osećaju se nelagodno zbog takve ideje. Mnoge smatraju da je to neprirodno (zar nije sam pojam kontracepcije neprirodan?). Osim toga, nemali broj žena imao je probleme sa hormonima i poremećaj u ciklusu i teškom mukom i dugotrajnim lečenjem vratio ciklus na normalu – njima se svakako nimalo ne sviđa ideja da svojevoljno poremete svoj ciklus. Ima i žena koje bi više volele da pilule sa efektom četvoromesečne plodnosti godišnje koriste muškarci, a ne one.

Sve u svemu, kao i u većini stvari, neko je za ovu ideju, a neko je protiv nje. Kakvo će dejstvo ove pilule imati u dugotrajnoj praksi – ostaje da se vidi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar