Novi lek za sidu

Bez obzira na to da li ste HIV pozitivni, znate nekog ko jeste, ili ste samo slušali o ovoj bolesti, stvari su zaista zastrašujuće: bolest koja polako, ali sigurno uništava imuni sistem i toliko oslabi organizam da je moguće umreti maltene od najobičnije kijavice. Nekad se na sidu gledalo kao na bolest koja pretežno pogađa homoseksualce, narkomane i prostitutke; kasnije je postalo očigledno da pogađa sve, i da nisu pošteđena čak ni deca. Jezivo. Na sve to, leka nema, bar ne trajnog. Mada, uz kombinaciju raznih antivirusnih lekova, uspevalo se da se čak i obolelima od side znatno produži život. Dodatni problem nastao je kada je HIV virus počeo da mutira, postajući otporan na postojeće lekove i njihove kombinacije (ne spominje se baš često, ali u Evropi 78% zaraženih ima mutirani oblik ovog virusa, što drastično smanjuje, ako ne i ukida, mogućnosti za lečenje).

Zbog svega toga, bilo je očajnički potrebno naći nov lek, a izgleda da se u tome uspelo. Naziv novog leka je fuzeon; za razliku od svojih prethodnika, koji su sprečavali razmnožavanje HIV virusa tek nakon što ovaj uđe u ćeliju domaćina, fuzeon blokira vezivanje virusa za ćeliju. Dosadašnja ispitivanja pokazala su da fuzeon dosta dobro deluje u kombinaciji sa postojećim terapijama, naročito u ranoj fazi bolesti. Nivo HIV-a znatno je smanjen kod bolesnika koji su dvaput dnevno uzimali fuzeon u kombinaciji sa optimalnom konvencionalnom terapijom, a imunološki sistem primetno je poboljšan. Posle 24 nedelje terapije, pokazalo se da do popravljanja situacije dolazi kod pacijenata sa visokim novoom virusa u krvi, teško oštećenim imunološkim sistemom, kao i kod onih sa različitim oblicima otpornosti na postojeće uobičajene terapije.

Očekuje se da će fuzeon biti registrovan kod nas (a time i postati dostupan) 2004. godine. Neželjene reakcije su glavobolja, mučnina, povišena temperatura, astenija, dijareja, reakcija na mestu injekcije – ništa drastično; uz to, fuzeon ne povećava toksičnost lekova protiv HIV-a, sa kojima se kombinuje.

Super, a koliko to košta? Nadamo se da sedite. Proces proizvodnje fuzeona je prilično komplikovan i zahteva veliku količinu sirovina (45.000 kilograma sirovina za 1.000 kilograma leka). To sve utiče na cenu leka – očekuje se da će mesečna cena lečenja fuzeonom iznositi oko 120.000 dinara. Konačna cena se još uvek ne zna, jer će zavisiti od statusa fuzeona kod Fonda za zdravstveno osiguranje.

Nade ima. Po paprenoj ceni, ali je barem ima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar