O implantatima

Nije baš mali broj žena koje nisu zadovoljne izgledom svojih grudi. Neke smatraju da imaju premale grudi, neke pak prevelike, a nekima se ne sviđa oblik ili to što im grudi izgledaju opušteno… Pojedine žene će svoje nezadovoljstvo rešiti tako što će vežbama, kremama i gelovima učvrstiti grudi, neke će nositi grudnjake koji će im podariti izgled kakav žele (bar dok ne skinu grudnjak). Neke će se opredeliti i za hirurgiju – jedna od mogućnosti su i silikonski implantati. O silikonskim implantatima (ili, skraćeno, „silikonima“) postoje mnoge priče – neke tačne, a neke baš i ne.

Ima žena (a i muškaraca) koje smatraju: što veće grudi, to bolje! Drugim rečima, ima žena koje veruju da će sa „king sajz“ grudima izgledati neodoljivo. Ipak, to nije tačno – sve zavisi od izgleda i konstitucije žene. Ukoliko se žena opredeli za veće silikone nego što njeno telo može da podnese, neće izgledati privlačno nego kao neko čudo.

Kada se opipaju, silikonske grudi ne deluju prirodno: to je tačno. Implantat može da se oseti pod prstima prilikom dodirivanja grudi. Međutim, prosečan muškarac (onaj koji nema baš neko iskustvo sa implantatima) neće ih uvek primetiti, naročito ako ne zna da se njegova partnerka podvrgla estetskoj hirurgiji.

Dok žena leži, jasno može da se vidi da su joj grudi „lažne“: nije uvek tako. Naravno, veliku ulogu u tome igra veličina implantata. Pored toga, to nije obavezno minus – većina žena ionako ne želi da njihove silikonske grudi izgledaju potpuno prirodno, već da svi primete njihovo novo poprsje.

Implantati otežavaju otkrivanje raka dojke: nažalost, to je tačno. Radi se o tome da implantati mogu da otežaju proces interpretacije mamograma.

Za kraj: 1992. godine bilo je zabranjeno ugrađivanje silikona, posle žalbi nekih pacijentkinja da im je silikon iscurio u grudima i izazvao ozbiljne zdravstvene probleme. Čuveni plastični hirurg Tebet dizajnirao je nov implantat (trenutno je na testiranju) – on je izdržljiviji i ispunjen je kohezivnim silikonom, koji ne može da iscuri. Pored toga, njegov oblik više liči na prirodni oblik dojki – puniji je pri dnu nego pri vrhu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar