O pokretnoj traci

Kada odete u fitnes centar, u zavisnosti od toga koliko imate godina, u kakvoj ste kondiciji i koliko kilograma imate, trener će vam preporučiti za vas prikladne vežbe. Međutim, mnogi odlaze u fitnes centre a da se ne savetuju s trenerom, ili u fitnes centru nema trenera. A vidite neku spravu i želite da vežbate na njoj – pa počnete s vežbama bez prethodnog znanja o tome šta zapravo upotreba određene sprave može da učini za vas i da li je za vas uopšte preporučljiva. Jedna od najpopularnijih sprava iz fitnes centara jeste pokretna traka, a ako vas zanima čemu ona služi i koliko je korisna, evo prilike da saznate.
Jedan od razloga za popularnost pokretne trake jeste to što na njoj mogu da vežbaju skoro svi. Jedino ako imate problema s kolenima, ili ste izrazito gojazni, pokretna traka nije za vas – u prvom slučaju, samo bi vam pogoršala probleme, a u drugom slučaju predstavljala bi preveliko opterećenje za vaš kardiovaskularni sistem, zglobove, tetive i ligamente. U svim ostalim slučajevima pokretna traka je dobar izbor, samo treba odrediti u kojoj meri treba da je koristite.
Ukoliko dosad niste vežbali, možete početi sa deset minuta hodanja na pokretnoj traci, tri do četiri puta nedeljno; kad vam se srce i pluća naviknu na napor, možete i da trčite. Osobe koje žele da poboljšaju kondiciju, a u dobroj su formi i nemaju problema s viškom telesne težine, mogu da trče između 20 i 30 minuta. Ako vam je cilj da steknete kondiciju ili da skinete višak kilograma, dobro će vam doći trčanje na pokretnoj traci – u početku deset minuta, kasnije povećavajte do 20, a još kasnije povećavajte samo intenzitet rada na traci.
U principu, bilo za sticanje kondicije, bilo za gubitak suvišnih kilograma, može da se koristi samo traka (mada ni, ako koristite samo traku, to ne treba da radite duže od 20 minuta, izuzev ako poboljšavate već dobru kondiciju). Međutim, zdravije je i uravnoteženije kombinovati vežbanje na traci s vežbama snage (parter, tegovi i različite sprave) i vežbama istezanja. Tako se ravnomerno razvija organizam.
Za one koje zanima koliko kalorija se gubi na nekoj spravi: kad se radi o pokretnoj traci, to zavisi od vaše težine. Ako imate 70 kilograma, za jedan pređeni kilometar na traci izgubićete oko 70 kalorija; osoba od 100 kilograma bi za kilometar izgubila 100 kalorija. Ukoliko bi vežbala samo na pokretnoj traci, da bi za nedelju dana izgubila jedan kilogram, osoba od 100 kilograma morala bi svakog dana da pređe na traci deset kilometara.
Što se zdravstvenog aspekta tiče, vežbanje na pokretnoj traci odlično je za kardiovaskularni sistem. Redovno vežbanje ove vrste dovodi do snižavanja krvnog pritiska i nivoa holesterola, bolje cirkulacije i prokrvljenosti organizma, naročito srca i mozga, a bolja prokrvljenost organizma dovodi i do boljeg korišćenja hranljivih materija iz namirnica, kao i do efikasnijeg izbacivanja otpadaka iz organizma. Sve u svemu, vežbanje na pokretnoj traci je vrlo zdrava i korisna zanimacija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

fitnespokretna trakašetnjatrčanjetrening
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Marijana Eterović

    Kažete da se za određenu predviđenu kilometražu skine određeni broj kalorija, ali nije svejedno za koje se vreme to uradi. Nije isti učinak ako pretrčim 5 km za 29 minuta ili za 35 min. Možete li mi dati precizniju tabelu ili formulu?