Obavite same test protiv raka dojke!

Svakog meseca u isto vreme obavezno proverite svaku promenu i odstupanja od normalnog izgleda vaših dojki. Obratite pažnju na tvrde čvoriće, grumenčiće, zadebljanja ili ulegnuća. Svaku promenu prijavite vašem lekaru i raspitajte se o mamografu u vašem domu zdravlja. Svoje grudi kod kuće možete proveriti koristeći sledeće postupke:

Ležeći

Stavite jastuk ispod svog desnog ramena. Stavite desnu ruku ispod glave. Proverite celokupnu oblast dojke prstima leve ruke. Upotrebite male krugove, kao i pokrete gore-dole. Osvetljenje neka bude osrednje, a pritisak neka vam bude čvrst prilikom provere. Nežno pritisnite bradavicu i pogledajte ima li promena. Ponovite postupak na levoj dojci.

Ispred ogledala

Proverite da li ima promena u izgledu ili obliku vaših grudi. Zapazite svaku promenu kože ili bradavica ili iscedak iz bradavica. Proverite vaše grudi na više načina: sa rukama sa strane, sa rukama iznad glave, sa dlanovima na bedrima zatežući čvrsto grudne mišiće.

Prilikom tuširanja

Podignite desnu ruku. Sa sapunjavim rukama, ali čistim prstima proverite desnu dojku. Koristite iste male krugove i pokrete gore-dole, na način koji je opisan u delu pod nazivom „ležeći.“ Ponovite ceo postupak na levoj dojci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar