Odlični sagorevači masti (2)

Đumbir: pikantni koren koji sadrži veliku količinu eteričnih ulja koja podstiču rad žuči, a samim tim i razgradnju masti i izlučivanje štetnih materija iz organizma. Enzimi iz đumbira pospešuju varenje. Jedan od načina upotrebe đumbira jeste da iseckate 10-20 grama đumbira, prelijete ih vrućom vodom ili surutkom i popijete.
Vitamin C: najčuveniji kao "vitamin protiv prehlade", takođe dosta potpomaže sagorevanje masti. On podstiče proizvodnju hormona koji utiče na to da se masnoća brže pretvara u energiju. Vitamina C ima u kiviju, limunu, grejpfrutu, paprikama, brokoliju i šipku. Posebno dejstvo vitamin C imaće noću, i to u kombinaciji s belančevinama. Zato može da bude dobra "fora" da pred spavanje popijete čašu surutke ili mleka u koje ćete dodati nekoliko kapi soka od limuna.
Cerealije: lešnici i žitarice u sebi sadrže veliku količinu magnezijuma, koji u telu podstiče razmenu materija. Tako se povećava potrošnja energije, pa mast ne uspe da se zadrži u organizmu.
Kiseli kupus: pored toga što sadrži velike količine vitamina C, čije smo dejstvo na sagorevanje masti već opisali, kiseli kupus bogat je i mlečnim kiselinama, koje su važne za prirodnu floru u crevima. Zato kiseli kupus pospešuje varenje i izlučivanje štetnih materija iz organizma. Slično dejstvo ima i rasol, koji može da se pije i u kombinaciji s voćnim sokovima.
Biber: pomaže već samim tim što je ljut – čim pojedete nešto ljuto, postane vam toplo, a to podstiče razmenu materija i cirkulaciju i otvara pore. Sve to ubrzava razgradnju masti. Slično dejstvo imaju i kari, čili i paprika – plus, svi ovi začini zdraviji su od soli (koja, zbog natrijuma, zadržava vodu u organizmu).
Papaja: egzotično voće bogato aktivnim sastojcima. Pored vitamina C, sadrži i enzim papain, koji podstiče varenje i razmenu materija, što vaše telo oslobađa od štetnih sastojaka. Zrela papaja je žute boje; ne treba je držati na temperaturi nižoj od sedam stepeni. Seče se po sredini i iz nje se vade koštice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

đumbirkiseli kupusljuta hranamastsagorevanjevitamin c
Komentari (0)
Dodaj komentar