Odnosi u prijateljstvu (2)

Prvi tip problematičnog prijatelja stalno zaboravlja na svoje obaveze i obećanja, a veoma je čest. U ovu veselu grupicu spadaju osobe koje generalno ne vode računa o potrebama ni vremenu drugih, ali to ne čine iz nekakve zle namere. Zaboravnost (koja u svom najvišem stepenu prerasta u punu neodgovornost) jeste boljka podložna izlečenju – uz vaš (ogroman) napor i volju „zaražene“ osobe za popravljanjem.

Zaboravni prijatelj je u stanju da previdi sve – od sitnica (kašnjenje pri nalaženju) do veoma važnih životnih momenata (vaša svadba). To vas često može baciti u potpuni očaj i stvoriti želju da nakon nekoliko sličnih grešaka privremeno eliminišete dotičnu osobu iz svog života – a to nije pravo rešenje. Tajna „popravljanja“ zaboravka leži u beskonačnom strpljenju oličenom u stalnim razgovorima, preporukama za psihoterapiju i podsećanju osobe na njene dužnosti.

Prevarant predstavlja težu vrstu problematičnog prijatelja. To je najčešće osoba koju znate kratko ili ste je upoznali pre dugo vremena, ali ste tek nedavno rešili da se družite. U personalnom opisu ovakvih prijatelja obično stoji niz privlačnih osobina poput šarma, druželjubivosti, večitog dobrog raspoloženja i nezaobilazne harizme.

Mračnu stranu prevarantove ličnosti čine koristoljubivost i nepouzdanost – prevarant je sklon da iznad svega gleda sopstvenu korist. Stoga određene situacije u kojima je njena/njegova pozicija/korist dovedena u pitanje neminovno vode ka izdaji interesa drugih (makar to bili i bliski prijatelji). Prevarant će uvek imati opravdanje za svoje ponašanje: ako je prepričao nepoželjnim osobama detalje vaše intime, to je bilo zarad opšteg dobra; preuzeo je dobar poslovni zadatak namenjen vama isključivo na zahtev šefa.

Kod prevaranta valja dobro odvagati da li su prijatni momenti prijateljstva zaista vredniji od činjenica prevare. Iskren razgovor opet može da raščisti situaciju ukoliko je prijatelj spreman da dobro poradi na promeni svojih stavova. U suprotnom – okončajte to „prijateljstvo“ što brže možete.

Naredni tip prijatelja, narcis, ponekad se izuzetno teško može svariti. To je osoba skoro u potpunosti okupirana samom sobom (ponekad do te mere da se zapitate kako vas je uopšte i primetila). Narcisoidni prijatelj je podnošljiv u blažoj fazi svoje samozaljubljenosti (koja se može protumačiti kao samopouzdanje). Naprotiv, u punom razmahu hvalospeva upućenih samom sebi, narcis je nepodnošljiv za okolinu. Iza ovakvog ponašanja u 90% slučajeva leže kompleksi i nesigurnost, a ponekad i ljubomora. Narcisu treba nežno staviti do znanja kako je važnije da drugi sami primete nečije dobre osobine, bez paradiranja i stalnih slavopojki samom sebi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar