Održati mozak u dobrom stanju (1)

Mnogi smatraju da je neminovno da moždane sposobnosti opadnu s godinama. Međutim, to opadanje može znatno da se uspori, nekad toliko da maltene i ne primetite razliku u odnosu na mlađe godine, ukoliko na pravilan način održavate mozak aktivnim.
Kaže se da je u zdravom telu zdrav duh, i to je tačno. Ukoliko želite da vam mozak ostane u dobrom stanju, neophodna je fizička aktivnost. I ne samo to, neophodno je u tu fizičku aktivnost unositi varijacije. Da ne bude zabune, ne morate biti olimpijski šampion, za potrebe mozga je i svakodnevna šetnja dovoljna (naravno, ne mislimo na šetnju od stana do automobila), a što se varijacija tiče, povremeno menjajte rutu, istražujte nove puteve za šetnju i slično. Pomaže i ako fizičku aktivnost radite u grupi, jer vam upoznavanje novih ljudi dodatno aktivira mozak. Svaka nova aktivnost ili varijacije u staroj aktivnosti doprinose održavanju, pa i povećavanju moždanih sposobnosti.
Pridružiti se grupnoj aktivnosti ima još jednu prednost. Komunikacija s ljudima poboljšava moždane sposobnosti, jer morate da razmišljate o onome što čujete, da smislite odgovor, upoznajete se i s novim temama. Pridružite se grupama koje diskutuju o različitim stvarima, tako vidite tuđa mišljenja i možete da odgovorite, i prosto terate svoj mozak da radi.
Postoje mentalne aktivnosti koje su posebno dobre za održavanje i poboljšavanje moždanih aktivnosti. Tu spadaju učenje novih jezika, čitanje, razne igre rečima, ukrštene reči, slagalice. Nekad se desi da se osećate neprijatno jer vam nešto slabo ide; normalno je da se tako osetite, to se vaš mozak prilagođava onome što mu je novo. Neka vas to osećanje ne obeshrabri, neka vas ne obeshrabri ni ako vam deluje kao da se u nečemu snalazite slabije nego drugi, važno je da to radite i da učite novo. Vremenom ćete postati bolji, možda ne najbolji, ali ćete održavati mozak aktivnim, a to je glavno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mozakrazmišljanjevitalnost
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Vera Savić

    Lepo napisano, ovih tekstova nikad dosta.