Održavanje naočara na niskim temperaturama

Ne volite zimu i smetaju vam niske temperature? Možda je, baš naprotiv, zima vaše omiljeno godišnje doba, hladnoća vam ne smeta, pa uživate u snegu ili prosto u tome što vam nije vrućina? Čak i ako vama hladnoća ne smeta, deo vaše imovine može da ima problema sa niskom temperaturom – mislimo na naočare (bilo da su one za korekciju vida ili one za sunce). Zato, nije loše podsetiti se kakve mere predostrožnosti treba preduzeti kako bi vam naočare ostale neoštećene.

Nagla promena temperature utiče na sve materijale: prilikom prelaska iz tople prostorije na hladno, oni se skupljaju (izuzev vode, koja se širi). Podatak o skupljanju odnosi se i na vaše naočare, bez obzira na to od kog materijala su načinjene, i zato se može desiti da vam, kad izađete napolje, naočare puknu. Može se desiti i da se šrafovi koji drže stakla odvrnu, ili da papučice, koje se kod metalnih okvira naslanjaju na nos, počnu da vas žuljaju. Na hladnoći nije preporučljivo da sami pokušate da namestite šrafove ili papučice, pošto je skoro sigurno da će u tom slučaju pući – bolje je da odete do najbližeg optičara. Isto važi i ukoliko počnu da vas žuljaju krilca iza uha.

Na niskim temperaturama mogu biti oštećena i dioptrijska stakla, naročito ako je dioptrija velika. To se najčešće dešava ukoliko je ram metalan, pošto, kad se metal naglo skupi, on vrši pritisak na stakla. Može se zamagliti stakla, a da se to ne bi desilo, svakog jutra očistite stakla sprejem protiv zamagljivanja ili specijalnom tečnošću iste namene (osim, naravno, ukoliko su vam stakla već sa fabričkom zaštitom protiv zamagljivanja).

Poželjno je da svako jutro obrišete naočare pre nego što ih stavite i da pri tom pažljivo proverite da li se neki od šrafova odvrnuo ili se neko od stakala rasklimalo. Ako se nešto slično desilo, posetite optičara, koji će zavrnuti šrafiće, a verovatno ih i zalepiti specijalnim lepkom, kako se to ne bi ponovilo. Za brisanje stakala dobar je alkohol a može i aceton, samo morate paziti ako su ramovi plastični, jer aceton oštećuje plastiku. „Plastična stakla“ najbolje se čiste sapunom i toplom vodom; meka pamučna krpa je najbolja za brisanje.

Makar i voleli hladno vreme, na izrazitoj hladnoći vaše lice može trpeti bolove zbog naočara. Naime, plastični delovi (papučice na nosu, krilca iza uha) mogu se toliko stvrdnuti da počnu da vas žuljaju, pa i da vam naprave bolne rane. Kao što smo već rekli, ne pokušavajte da sami namestite te delove – plastika će se toliko stvrdnuti da neće biti moguće da je savijete, moći ćete samo da je polomite. Da do stvaranja rana ne bi došlo, čim počne da vam bude neprijatno, pomerite naočare malo naviše ili naniže – i tako svaki put kad osetite neprijatnost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar