Održavanje odevnih predmeta

Kao što svaki komad odeće treba birati i kupovati s posebnom pažnjom, tako ga s posebnom pažnjom treba i održavati, kako bi što duže bio veran tek kupljenom originalu. Kada je reč o donjem rublju ili čarapama, jasno je da pranje, ručno ili mašinsko, sledi nakon svake upotrebe, no kada su posredi džemperi, bluze, haljine i drugi slični odevni predmeti – pranje je najčešće neophodno tek posle nekoliko nošenja.

Upravo se tada postavlja pitanje da li se odevni predmet sme oprati u mašini, kolika treba da bude temperatura vode u kojoj se pere, bilo mašinski bilo ručno, kako ga ispeglati i sl. Na sva ova pitanja najprecizniji odgovor dobićete ukoliko pogledate uputstvo za održavanje koje je odštampano na deklaraciji prikačenoj uz odeću, ili je u vidu etikete prišiveno negde s unutrašnje strane odeće. Ponekad će vam prišivena etiketa možda smetati i odlučićete da je uklonite, ali je u tom slučaju nipošto nemojte bacati, već je sačuvajte zarad uputstva.

Simboli na etiketi jasno označavaju način održavanja:

  • kadica s brojem – ukazuje na to da odevni predmet može da se pere u mašini za veš, u vodi zagrejanoj na onoliko stepeni koliko je ispisano brojkom u kadici. Navedene brojke najčešće odgovaraju i programima na mašini za pranje (30, 40, 60, 90 ili 95 stepeni).

  • kadica s crtežom ruke, tj. šake – ukazuje na to da odevni predmet sme da se pere samo ručno, nipošto u mašini, i to u vodi umerene temperature; istom takvom mlakom vodom treba ga i ispirati.

  • precrtana kadica – ukazuje na to da odevni predmet ne sme da se pere, tj. da može da se održava jedino hemijskim čišćenjem.

    Oznake o propisanoj temperaturi vode veoma su važne i treba ih se striktno pridržavati, jer ako odeću operete u vodi toplijoj od dozvoljene, može se dogoditi da se skupi, skrati, rastegne, deformiše ili trajno izgužva, tako da više ne može da se ispegla i nosi.

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar