Ograničiti vreme razgovora o poslu

Posao, posao, posao. Nekada se čini da je to jedino o čemu razgovarate, jedino o čemu razmišljate. Imate vi i neki privatan život (valjda), ali i u tom privatnom životu dobar deo razgovora vam je o poslu. To nije dobra ideja, jer vas čini iscrpljenim i znatno vam smanjuje mogućnost komunikacije s drugima.
Ovo se naročito često dešava ako su i vaš suprug ili (skoro) svi prijatelji s kojima se viđate iz iste struke kao i vi. Tada se posao sasvim prirodno nametne kao jedna od tema za razgovor. To je normalno – normalno je razgovarati o zajedničkim interesovanjima, a ako ste u istom poslu, naravno da će sve vas to zanimati – ali u tome ne treba ići predaleko. Ne treba razgovarati samo o toj jednoj temi, kao da u životu nemate ama baš ništa drugo (nije redak slučaj da se čak i na odmoru, kada, kao, pokušavate da se odmaknete od posla, samo o poslu priča) nemate. Ako tako postupate, vremenom stičete utisak da ništa drugo nemate u životu, što nimalo ne prija; pored toga, kad ste s osobama koje nisu iz vaše struke, nemate baš mnogo zajedničkih tema za razgovor s njima, a ako vam je, kao i većini žena, potrebno da se ispričate s drugima, može se desiti da pričom o svom poslu "gušite" one kojima vrlo brzo dosadi da o tome slušaju, a vi nemate o čemu drugom da pričate.
Šta učiniti? Kad ste s prijateljima ili sa suprugom, i niste u nekoj poslovnoj situaciji već se radi o vašem slobodnom vremenu, razgovor o poslu ograničite na 15 minuta. Ako je potrebno, zadužite jednu ili više odgovornih osoba da paze na vreme. Nakon toga, pređite na neke druge teme – pričajte o čemu god hoćete, samo da nema veze s poslom.
Sasvim je moguće da ovo ograničenje u početku nikome neće prijati. To vam je svima zajednička tema, navikli ste da o tome pričate, a navike se teško menjaju. Međutim, kao što postoji navika, postoji i odvikavanje od nje i sticanje novih navika – a jednom kad naviknete da pričate o raznim stvarima, osetićete se rasterećeno, slobodnije, kao da vam mozak bolje radi (i to i van posla i na samom poslu) i kao da vam se otvaraju čitavi novi svetovi. Posle perioda privikavanja, biće to prilično prijatna promena, i za vas i za vaše sagovornike, a otvoriće vam i više mogućnosti za upoznavanje novih, zanimljivih ljudi koji imaju neka drugačija interesovanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

o posluposaorazgovorzene
Komentari (0)
Dodaj komentar