Opasnost od krpelja (1)

Leto je vreme kada su omiljeni izleti u prirodu, izležavanje na travi, uživanje u suncu i zelenilu… Na nesreću, tokom leta su veoma aktivni i krpelji – njihova sezona aktivnosti počinje u proleće, a traje do kasne jeseni. Da se radi samo o tome da vas gricne krpelj, ili čak i da se „nakači“ na vas (bilo da je na vas dospeo iz trave, pao s drveta, ili je prešao s vašeg ljubimca), radilo bi se samo o prolaznoj neugodnosti (pažljivo skinete krpelja i završite s tim). Međutim, tridesetak posto krpelja zaraženo je spirohetom borrelia burgdorferi, bakterijom koja je uzročnik lajmske bolesti. To je već ozbiljniji problem.

Na mestu gde ubode zaraženi krpelj prvo se javlja bubuljica oko koje se pojavljuje ovalno crvenilo. Posle nekoliko dana, crvena boja u centru bubuljice nestaje – koža tu ponovo dobija normalnu boju – dok ivica ostaje crvena i širi se. To je siguran znak da je došlo do infekcije uzročnikom lajmske bolesti. U to vreme mogu se javiti i drugi simptomi infekcije, kao što su svrab, žarenje i pečenje, uvećane, zapaljene i bolne lokalne limfne žlezde, povišena temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima slični onima prilikom gripa. U ovoj fazi bolest se leči bez većih problema, ako se zaražena osoba obrati lekaru. Nekad se dešava i da bolest prođe sama od sebe i da osoba i ne sazna da ju je ubo krpelj.

Nakon dva meseca, može da se razvije drugi stadijum bolesti. Tada temperature nema. Promene mogu da se pojave na nervnom sistemu, zglobovima (bolni i otečeni zglobovi), srcu (poremećaj ritma), ili na drugim organima. Izlečenje je moguće i u drugom stadijumu, ako lekar uključi pravilnu terapiju.

Ako do pravilnog lečenja drugog stadijuma nije došlo, nakon godinu ili više dana dolazi do trećeg stadijuma – hroničnog oboljenja. Hronične promene mogu nastati na zglobovima, nervnom sistemu i na koži. Promene dovode do smanjenja radne sposobnosti, a one na nervnom sistemu i na kostima i do invalidnosti. U trećem stadijumu bolesti šanse za izlečenje su znatno slabije nego ranije.

Sutra pročitajte kako da se zaštitite od lajmske bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar