Opasnost od krpelja (2)

Kako se zaštititi? Vakcina zasad ne postoji, ali zato postoje mnoge mere opreza koje se mogu preduzeti. Krpelji se uglavnom nalaze na biljkama visine između 60 i 80 centimetara, a mogu i da padnu s drveća. Zato bi, nakon boravka na zelenim površinama, trebalo pregledati celo telo i odeću. Ukoliko primetite krpelja, odstranite ga – ali oprezno! Treba ga odstraniti mehaničkim putem, pincetom, i to tako da se deo kože gde je krpelj zahvati pincetom koja se okreće levo-desno (ne u pravcu suprotnom od kazaljke na satu, kako se ranije radilo). Zaboravite na savete da nečim namažete krpelja, jer se on onda guši i povraća, i izbacuje u vaš organizam bakteriju uzročnika lajmske bolesti, koja se dotad nalazila u njegovim crevima.

Nakon što ste odstranili krpelja, mesto uboda premažite sredstvom za dezinfekciju i posmatrajte ga tokom narednih mesec dana. Ukoliko se javi promena na koži, smesta se obratite lekaru; nemojte na svoju ruku uzimati antibiotike. Terapiju koju prepiše lekar dosledno sprovedite – promena na koži povlači se posle nedelju dana, ali ako svojevoljno prekinete terapiju, može doći do drugog ili trećeg stadijuma bolesti.

Krpelj na čoveka može da pređe i sa psa, ali samo dok je još na dlaci – jednom kad je uboden u kožu, ne ide dalje. Isto tako, treba znati i da osoba zaražena lajmskom bolešću ne prenosi infekciju na zdravu osobu. Još jedna stvar koju treba znati: ako lekar posumnja na lajmsku bolest, sva ispitivanja vrše se u Gradskom zavodu za zaštitu zdravlja, a troškove laboratorijskog ispitivanja pokriva socijalno osiguranje.

Nadamo se da vas ovaj tekst neće odvratiti od uživanja u prirodi. Slobodno uživajte – samo kasnije pogledajte da vam se nije nakačio nezvani gost (i bez panike – setite se da nisu svi krpelji, čak ni većina njih, zaraženi uzročnikom lajmske bolesti); ako jeste – uklonite ga, i posmatrajte ubodeno mesto da biste videli hoće li doći do promene (verovatno neće). Znači, samo malo opreza, i možete da uživate do mile volje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar