Opasnosti od svinjskog mesa

Stalno slušamo kako ne treba jesti svinjetinu iz raznoraznih razloga. Ipak, pošto je to i dalje, bar u našim krajevima, jedno od najpopularnijih vrsta mesa, nije realno očekivati da će svi odmah pohrliti da poslušaju takve savete. Zato, evo druge vrste podsetnika: šta je to što ne valja u svinjetini – i kako odabrati najzdraviju moguću.

Svinje je prilično jeftino uzgajati; zato uzgajališta ima mnogo. Uzgajivačima pogoduje i to što otpadnog materijala praktično nema – iskoristi se i koža, nožice, uši… Uprkos tome što je svinjsko meso prilično masno, često optereti stomak i što se od njega lako dobijaju problemi s holesterolom (a samim tim i sa srcem i krvnim sudovima), svinjetina je veoma na ceni kod gurmana. Svinje se u principu hrane relativno zdravom hranom – žitaricama, mekinjama i proteinskim brašnom biljnog porekla (sojinim), kome se dodaju vitamini i minerali.

Međutim, problem je sa suhomesnatim proizvodima, kojima se dodaju aditivi (nitrati i nitriti) – aditivi služe kao konzervans koji sprečava razvijanje uzročnika botulizma (smrtonosnog za ljude), ali isti ti aditivi mogu biti kancerogeni za ljude. Kuvanoj šunki lošijeg kvaliteta dodaju se polifosfati, koji sprečavaju apsorpciju kalcijuma u organizmu i zbog toga ovakvo meso nipošto ne bi trebalo davati deci. Dodaje se i glutamat – da poboljša ukus, i dešava se da izazove alergiju.

Kako onda odabrati svinjsko meso? Ako možete, uzmite ono iz biouzgoja, jer ne sadrži aditive (u nekim privatnim prodavnicama često će vam reći da je meso koje oni prodaju baš takvo – ali za to nemaju nikakav dokaz). Najsigurnije je da kupujete kvalitetne suhomesnate proizvode poznatih proizvođača, jer se oni podvrgavaju najstrožim kontrolama. Obavezno uzimajte meso sa vidljivim kontrolnim pečatom. Izbegavajte masnoću (odstranite s mesa svu vidljivu masnoću), jer se tu nakupi najviše štetnih materija. Naravno, obratite pažnju na higijenu mesta gde kupujete ovakvo meso, kao i na to u kakvim se uslovima drži meso – recimo, ako se pršuta ili šunka izlože suncu, u njima se mogu razviti mikroorganizmi štetni po zdravlje. Jeste pršuta slasna i ukusna, ali ako od nje pokvarite stomak, baš i nećete uživati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar